Beenmergonderzoek

Bij een beenmergonderzoek laat je arts cellen uit je beenmerg in het laboratorium onderzoeken. Voor dat onderzoek is een beenmergpunctie en soms ook een botbiopsie nodig. Het beenmerg is de plek waar bloedcellen gemaakt worden. Beenmergonderzoek wordt dan ook vooral gebruikt bij bloedziekten, bijvoorbeeld voor de diagnose van leukemie, lymfeklierkanker of multipel myeloom

  • Bij een beenmergpunctie zuigt je arts met een speciale holle naald een kleine hoeveelheid beenmerg op uit de achterkant van je bekken of uit je borstbeen. 
  • Bij een botbiopsie neemt hij met een speciale holle naald een cilindertje bot (1 tot 3 centimeter lang) weg uit de achterkant van je bekken. 

Je ligt hiervoor op je zij of op je buik. De onderzoeken gebeuren alle twee onder lokale verdoving. Ze kunnen wel een drukkend gevoel geven. Bij een beenmergpunctie kan je kort een vreemd gevoel hebben tot in het been. 

Je arts stuurt het afgenomen materiaal voor verder onderzoek naar het laboratorium. De resultaten zijn, afhankelijk van de aangevraagde tests, na enkele dagen tot enkele weken bekend. 

Met dank aan dr. Sylvia Snauwaert
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op