Te veel aan de zon blootgesteld worden, is niet goed voor de huid. Maar wat is het verband tussen zonnen en kanker? Wanneer is een huidvlekje gevaarlijk? Wat kunt u doen om uzelf en kinderen te beschermen? U leest er hier een en ander over.

Zon

Zon en kanker

In de loop van de 20ste eeuw hebben mensen zich meer en meer blootgesteld aan de zon: mensen kregen meer vrije tijd om te zonnen en ze gingen meer op reis naar zuiderse landen. Maar zonnen kan huidkanker veroorzaken – het is zelfs de belangrijkste oorzaak van huidkanker - en sindsdien steeg het aantal huidkankers dan ook.

Laat verdachte huidvlekjes onderzoeken door een huidarts

Hoe kunt u een risicovlek herkennen?

Melanoom is te genezen maar u moet er snel bij zijn. Om te kunnen ingrijpen, is het erg belangrijk dat u de vlekken op uw huid geregeld controleert. Leer ze daarom herkennen zodat u weet wat er verandert aan uw huid. Als u een verdacht vlekje of verandering in de huid opmerkt, ga er dan mee naar uw huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een huidarts of dermatoloog.

In de zon? Gebruik een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor

Goede raad voor in de zon

Wat kunt u allemaal doen om u te beschermen tegen de zon en ervoor te zorgen dat u niet verbrandt? Lees onze 13 tips.

Kinderen insmeren in de zon

Zon en kinderen: extra aandacht!

Een groot deel van de beschadiging van de huid door de zon gebeurt tijdens de kindertijd. Daarom is het uiterst belangrijk om de huid van jonge kinderen zo goed mogelijk tegen de zon te beschermen.

Buitenwerkers beschermen zich tegen de zon

Buitenwerkers

In de zon werken verhoogt het risico op huidkanker. U kunt dit risico verminderen door rekening te houden met volgende tips:

Zonnebank

Wat met de zonnebank?

Vermijd het gebruik van de zonnebank. Het verhoogt het risico op huidkanker, waaronder ook melanomen.