Zon en kinderen: extra aandacht!

Een groot deel van de beschadiging van de huid door de zon gebeurt tijdens de kindertijd. Het is bewezen dat volwassenen die tijdens hun jeugd vijf keer ernstig verbrand zijn geweest, een hoger risico hebben op huidkanker. Hoe jonger je verbrandt, hoe groter het risico. Daarom is het uiterst belangrijk om de huid van jonge kinderen zo goed mogelijk tegen de zon te beschermen.

Kinderen insmeren in de zon

Als ouder bent u mee verantwoordelijk voor het risico op huidkanker van uw kind. Dat risico geldt voor alle kinderen. Voorzichtigheid is altijd geboden maar bij kinderen met een huidtype 1 en 2 (bleke huid, blauwe ogen en blond of rood haar) zult u extra voorzichtig moeten zijn. 

Baby's jonger dan 6 maanden moeten uit de zon worden gehouden. Peuters tot drie jaar kunnen een beperkte tijd in de zon als u de nodige voorzorgsmaatregelen neemt: hoedje, kleding en goed ingesmeerd buiten de middaguren.

Wat kunt u doen om uw kind te beschermen?

Bescherm de huid van jonge kinderen zo goed mogelijk tegen de zon!

Uw kind

  • een T-shirt met mouwtjes aantrekken, een hoedje en een zonnebril opzetten (aangepaste kleding beschermt namelijk beter tegen zonnebrand dan om het even welke zonnecrème)
  • in het water een uv-bestendig zwemshirt laten dragen
  • zoveel mogelijk in de schaduw laten spelen, zeker tussen 11u en 15u
  • om de twee uur insmeren met een zonnecrème met een beschermingsfactor 50 (smeer ook als het bewolkt is, want uv-stralen dringen door het wolkendek + blijf smeren als uw kind al een kleurtje heeft, want dat beschermt immers maar in heel beperkte mate tegen de zon)
  • onmiddellijk afdrogen als de waterpret gedaan is (een natte huid is gevoeliger en waterdruppels hebben het effect van een vergrootglas en versterken de schadelijke werking van de zon)... en opnieuw insmeren met zonnecrème.