De voorbije decennia hebben mensen zich meer en meer blootgesteld aan de zon: mensen kregen meer vrije tijd om te zonnen en ze gingen meer op reis naar zuiderse landen. Maar zonnen kan huidkanker veroorzaken – het is zelfs de belangrijkste oorzaak van huidkanker - en het aantal huidkankers steeg dan ook.

Zon

Er zijn verschillende types van huidkanker, namelijk melanome en niet-melanome huidkankers. 9 van de 100 huidkankers zijn melanomen. Hoewel melanomen veel minder vaak voorkomen dan de andere huidkankers, kunnen ze veel ernstiger zijn. Er bestaat een duidelijk verband tussen het ontstaan van melanomen en het aantal keer dat iemands huid verbrandt in de zon.

De grootste risicofactor voor het krijgen van melanome huidkanker is het verbranden van de huid door overmatige blootstelling aan schadelijke uv-stralingen. Vooral zonnebrand als kind is een grote risicofactor voor het ontstaan van melanoom op latere leeftijd. Ook mensen met bepaalde lichamelijke kenmerken hebben meer aanleg om huidkanker te krijgen: lichte huid (die snel verbrandt), rode haarkleur, groot aantal moedervlekken over het hele lichaam ...

Het goede nieuws is echter dat u allerlei maatregelen kunt nemen om u te beschermen tegen de zon en ervoor te zorgen dat u niet verbrandt. Vooral de kinderjaren zijn hierbij cruciaal, want het risico stijgt als de verbranding van de huid en de langdurige blootstelling aan de zon in de kinderjaren (voor 16 jaar) gebeuren.