Wat is kanker?

Hieronder vindt u een antwoord op de vraag wat kanker precies is. Voorts beschrijven we de klachten, onderzoeken en diagnose, behandelingen en nevenwerkingen, en geven we alle informatie over kanker voorkomen en vroeg opsporen. 

Kankercel

Kanker algemeen

U vindt hier een antwoord op basisvragen over kanker: wat is kanker? Wat betekent een goedaardige tumor? Wat zijn uitzaaiingen precies? Wat zijn de verschillende stadia van de ziekte? Wat zijn de oorzaken en welke erfelijke factoren kunnen meespelen? Hoe vaak komt kanker voor?

Foto Victor Garcia op Unsplash

Kanker voorkomen en vroeg opsporen

U kunt niet vermijden dat u mogelijk kanker krijgt, maar u kunt wel een en ander doen om het risico op de ziekte te verkleinen. Lees hieronder meer over kanker voorkomen of preventie van kanker. Daarnaast kunnen sommige kankers ook in een vroeg stadium worden ontdekt (en goed behandeld). Hieronder vindt u meer over vroege opsporing van kanker en over de screeningsprogramma's in ons land.

Gesprek dokter met patiënt

Klachten, onderzoeken en diagnose

Kanker wordt meestal ontdekt na bepaalde klachten. Dat kunnen algemene of specifieke klachten zijn. Hebt u een of meer tekens of symptomen die kunnen wijzen op kanker, ga dan naar uw huisarts. Soms vraagt de huisarts bijkomende onderzoeken aan in het ziekenhuis of verwijst hij u naar een specialist. De specialist onderzoekt u dan verder.

Welke behandeling(en) u krijgt, wordt besproken in overleg tussen verschillende artsen-specialisten

Behandeling

Chirurgie, radiotherapie en chemotherapie zijn de belangrijkste soorten behandelingen voor kanker. Daarnaast zijn er nog andere behandelingen — bijvoorbeeld hormoontherapie, doelgerichte therapie (targeted therapy) en immunotherapie — die de laatste jaren voor bepaalde kankers meer en meer gebruikt worden.

Close-up van een infuus

Nevenwerkingen

Elk type kankerbehandeling kan andere nevenwerkingen hebben, en het is moeilijk vooraf in te schatten wie welke bijwerkingen zal ondervinden. Zelfs twee personen die dezelfde behandeling krijgen, kunnen andere bijwerkingen ervaren. Sommige mensen hebben veel last van nevenwerkingen, anderen weinig. Belangrijk om te weten is dat de meeste nevenwerkingen van een kankerbehandeling behandeld kunnen worden.

Foto iStock

Kans op genezing (prognose)

De kans op genezing hangt bij kanker van veel factoren af, o.a. van de soort kanker en van het stadium waarin de ziekte zich bevindt bij diagnose. Elke situatie is verschillend. De behandelend arts kan meer uitleg geven over de elementen die de kans op genezing mogelijk beïnvloeden.