Wat kost een borstprothese?

Sinds mijn borstamputatie draag ik een losse prothese in katoen. Die is volledig terugbetaald door mijn ziekenfonds. Kan ik voor mijn volgende prothese ook rekenen op terugbetaling?

De katoenen prothese die u de eerste weken na de operatie draagt, wordt ook postoperatieve prothese genoemd. Ze is gevuld met veerkrachtige watten. Ten vroegste zes weken na uw operatie, na toestemming en met voorschrift van uw behandelend arts, hebt u recht op een voorlopige siliconenprothese. Eén jaar later hebt u recht op een ‘definitieve’ siliconenborstprothese die u daarna om de twee jaar mag hernieuwen.

Zowel de postoperatieve katoenen prothese, de voorlopige siliconenprothese als de definitieve siliconenprothese worden terugbetaald door uw ziekenfonds. De tegemoetkoming van het ziekenfonds bedraagt de prijs van een standaardprothese. Voor een duurdere prothese betaalt u een supplement. Dien uw aanvraag in bij uw mutualiteit en denk eraan dat de prothese voorgeschreven moet zijn door een arts en dat u ze bij een erkend bandagist moet kopen. Voor adressen kunt u terecht bij de borstverpleegkundige in uw ziekenhuis.

Er zijn twee soorten siliconenprothesen: niet-klevend en klevend. Een niet-klevende prothese gaat in een hoesje in uw bh. Een klevende plakt op uw huid of wordt met kleefstrips vastgemaakt. Een kleefprothese mag nooit als eerste prothese gedragen worden, daarom wordt ze ten vroegste twee jaar na uw borstoperatie terugbetaald.

Opteert u voor een niet-klevende prothese? Dan kunt u bij uw bandagist of in een speciaalzaak een aangepaste bh kopen. Die bh wordt niet terugbetaald. Er zijn in de handel ook speciale sport- en zwemprothesen te verkrijgen. Deze worden ook niet terugbetaald. Ook prothesen die u in een gewone lingeriezaak koopt, worden niet terugbetaald.

Huidreinigingsmiddel en reinigingsmiddel voor een klevende borstprothese worden wel terugbetaald: u hebt recht op één set om de drie maanden voor een volledige prothese of één set om de zes maanden voor een gedeeltelijke prothese. Wie een klevende volledige prothese draagt, heeft om de drie maanden ook recht op acht kleefstrips.

Vragen? Stel ze aan de borstverpleegkundige in uw ziekenhuis, uw bandagist, een lotgenotengroep of uw ziekenfonds.