Wat is CAR-T-therapie?

Ik las in de krant dat CAR-T-therapie sinds 1 juli 2019 terugbetaald wordt. Wat is dat precies en welke soorten kanker worden hiermee behandeld?

Lees ook:

Lees ook:

CAR-T-therapie is een nieuwe generatie immunotherapie. Bij CAR-T-therapie worden de eigen witte bloedcellen genetisch aangepast om kankercellen gericht aan te vallen. Omdat er zeer specifieke kennis en expertise voor vereist is, moet de behandeling in een gespecialiseerd centrum gebeuren. Op dit moment is dat in Vlaanderen in het UZ Gent en het UZ Leuven.

Sinds 1 juni 2019 wordt de behandeling met CAR-T-cellen terugbetaald voor twee groepen patiënten:

  1. Kinderen en jongvolwassenen met acute lymfatische leukemie bij wie een andere behandeling niet of onvoldoende aanslaat.
  2. Volwassenen met diffuus grootcellig B-cellymfoom (een agressieve vorm van lymfeklierkanker) bij wie een andere behandeling niet of onvoldoende aanslaat.

De behandeling is erg duur en ernstige bijwerkingen zijn mogelijk. Toch krijgt de behandeling volop aandacht omdat ze opvallend goede resultaten geeft bij een aantal patiënten die tot voor kort uitbehandeld waren. Het onderzoek naar de toepassing van CAR-T-therapie bij andere types kanker is momenteel volop aan de gang. Naar alle waarschijnlijkheid zullen in de toekomst dus nog meer kankerpatiënten geholpen kunnen worden met deze innovatieve therapie.

Meer lezen over: