Kan chemotherapie schadelijk zijn voor mijn omgeving?

Kan chemotherapie schadelijk zijn voor mensen in mijn omgeving, bijvoorbeeld voor kinderen die bij mij op bezoek komen?

Lees ook:

Lees ook:

Cytostatica (zo heten de chemogeneesmiddelen) zijn bijzonder sterke geneesmiddelen, ze doden immers kankercellen in uw lichaam. En ze kunnen inderdaad schadelijk zijn voor andere mensen waarmee u rechtstreeks in contact komt. Artsen en verpleegkundigen die de chemotherapie toedienen, nemen voorzorgsmaatregelen om rechtstreeks contact met de geneesmiddelen te vermijden (ze dragen o.a. beschermende handschoenen en schorten). Maar het is ook van belang dat u voor uzelf en voor mensen in uw omgeving enkele maatregelen in acht neemt.

Het duurt ongeveer 48 uur voor uw lichaam de meeste cytostatica heeft afgebroken en uitgescheiden. Ze verlaten uw lichaam in de vorm van braaksel, urine, stoelgang, wondvocht, bloed …, en ze kunnen schadelijk zijn als ze op uw huid – of die van anderen – terechtkomen. In ons land wordt er, voor alle veiligheid, aangeraden om tot zeven dagen nadat u chemotherapie heeft gekregen of ingenomen de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • vermijd contact met uitwerpselen en was altijd goed uw handen
  • spoel het toilet of een bedpan overvloedig met water; mannen kunnen bijv. ook het beste zittend plassen om spatten te voorkomen. Als het haalbaar is om thuis een wc voor uzelf te reserveren gedurende die zeven dagen, kan dat aan te bevelen zijn voor de veiligheid van uw huisgenoten, zeker voor jonge kinderen
  • zowel voor vrouwelijke als mannelijke patiënten: gebruik voor de veiligheid een condoom tot 48 uur na toediening van cytostatica, er kunnen mogelijk resten van de geneesmiddelen terechtkomen in het sperma of in de afscheidingen van de vagina
  • Als u thuis chemotherapie krijgt bijv. met een permanent infuus, pillen of een zalf, heeft u van het ziekenhuis nog extra instructies en aanbevelingen gekregen. Volg die goed op en aarzel niet om contact op te nemen met het ziekenhuis als u een vraag heeft.