Is een stamceldonatie pijnlijk voor de donor?

Stamcellen donoren is niet pijnlijk. Wel kunnen er voor en na de afname lichte bijwerkingen optreden.

Er zijn twee manieren om stamcellen af te nemen bij een donor: uit het bloed en uit het beenmerg. Een afname uit het beenmerg gebeurt onder algemene verdoving, wat op zich vrij ingrijpend is om als gezond persoon te ondergaan. Maar in België worden stamcellen meestal uit het bloed gehaald. Dat is een eenvoudigere procedure die lijkt op gewoon bloed geven. De donor krijgt twee prikken en via een infuus stroomt het bloed van de donor naar een machine. Die machine haalt de stamcellen eruit en het bloed gaat terug naar de donor. Dat duurt een paar uur, en dan mag de donor weer naar huis.

Voor de stamcellen worden afgenomen, krijgt de donor enkele dagen lang spuitjes met een groeifactor (onderhuidse inspuitingen, dat kan door de donor zelf gebeuren of door een thuisverpleegkundige). Die groeifactor zorgt ervoor dat er meer witte bloedcellen worden aangemaakt. Donoren voelen zich daardoor soms wat grieperig, maar deze bijwerkingen van de groeifactor zijn verder onschadelijk en zijn meestal een dag na de afname van stamcellen verdwenen. Wel kan de donor zich nog enkele dagen moe voelen.

De meeste donoren nemen de procedure en de korte ongemakken er maar wat graag bij als ze daarmee iemands leven kunnen redden. Elke gezonde persoon kan stamceldonor worden. Hoe meer geregistreerde donoren er zijn, hoe groter de kans dat men voor elke patiënt een geschikte donor vindt. Registreer je op stamceldonor.be.

Aanstaande ouders kunnen ook navelstrengbloed doneren: vraag ernaar in het ziekenhuis waar je gaat bevallen. Hoe een donatie van navelstrengbloed precies in zijn werk gaat, hangt af van het ziekenhuis en de navelstrengbloedbank waarmee het ziekenhuis samenwerkt. Je vindt hier een lijst van ziekenhuizen waar je navelstrengbloed kunt doneren (ga naar de vraag ‘Waar kan ik stamcellen doneren’).

Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op