U zorgt voor iemand met kanker

Wat betekent het om voor een naaste met kanker te zorgen? Welke hulp kunt u daarbij krijgen? Welke premies kunt u aanvragen? Welk verlof kunt u opnemen om voor een zieke te zorgen? We zetten hier alle mogelijke informatie voor mantelzorgers op een rijtje. U vindt hier ook veel tips om de zorg draaglijk te houden.

U zorgt vrijwillig voor een ander?

U zorgt vrijwillig voor een ander?

Zorgt u op de een of andere manier voor een familielid, vriend of kennis die tijdelijk of blijvend hulp nodig heeft? Dan bent u een ‘mantelzorger’. Waaruit bestaat die zorg voor een ander precies? Wat betekent dat voor u? Misschien zorgt u als tiener of twintiger wel voor een ouder of broer of zus? Lees hier wat de zorg voor iemand met kanker allemaal kan inhouden.

Praktische hulp bij mantelzorg

Praktische hulp voor mantelzorgers

Vaak regelt u als naaste mee de professionele zorg voor de patiënt: thuisverpleging of andere thuiszorg organiseren, medicatie en medisch materiaal halen, facturen betalen en administratie in orde brengen, … Lees hier meer over geldzaken, over de combinatie van werk en zorg, over hoe u de zorg beter kunt organiseren voor uzelf en de (andere) familie en over hoe u eventueel de zorg even aan iemand anders kunt overlaten.

Vijf tips voor samenwerken met zorgverleners

Vijf tips voor samenwerken met zorgverleners

Als naaste bent u een belangrijke partner in de zorg. U zult dan ook vaak in contact komen met zorgverleners in het ziekenhuis, in een andere zorginstelling of van de thuiszorg. U heeft veel baat bij een goed contact met al die zorgverleners. Daarom hier enkele tips voor een goede samenwerking met de (huis)arts, thuisverpleging, kine, en andere professionele zorgverleners.

Vijf tips voor zelfzorg als u voor iemand met kanker zorgt

Zes tips voor zelfzorg

Zorgen voor een naaste is niet altijd makkelijk en kan erg belastend zijn, zeker als de zorg langdurig wordt. Veel mantelzorgers onderschatten wat de zorg van hen vergt, gaan over hun grenzen en krijgen na verloop van tijd zelf te maken met fysieke of psychische gezondheidsproblemen. Zorg daarom goed voor uzelf, zodat je ook goed voor een ander kunt zorgen. Zes tips.

Steun en advies bij mantelzorg

Steun en advies bij mantelzorg

Zorgen voor een ander – je doet het gewoon. Maar hoe houdt u het vol? Waar worstelt u het meest mee in uw zorg? Wissel ervaringen uit of lees hoe andere mensen die voor iemand zorgen, zich staande houden.

Informatie over mantelzorg voor zorgverleners

Info over mantelzorg voor zorgverleners

U vindt hier enkele praktische hulpmiddelen en wat meer informatie voor mensen die werken bij een (thuis)zorginstelling en voor alle anderen die professioneel met mantelzorgers te maken hebben.