Radiotherapie bij plaveiselcelkanker

Radiotherapie neemt een belangrijke plaats in na de operatie van vergevorderde plaveiselcelkanker (een type huidkanker - niet-melanoom) als de tumor te nipt of onvoldoende kan weggenomen worden. Het wordt ook gebruikt bij een herval, als een operatie niet meer mogelijk is.

Radiotherapie is een behandeling met ioniserende stralen die kankercellen probeert te vernietigen. De stralenbundel wordt gericht op de plaats van de tumor of de plaats waar de tumor zich bevond met een marge eromheen.

Het gebied dat moet worden bestraald, verschilt per type tumor en graad van kwaadaardigheid. Ook de bestralingsdosis en het bestralingsschema (het aantal bestralingen) variëren. De bestralingen op zich zijn pijnloos.

Bijwerkingen

De radiotherapeut-oncoloog zorgt ervoor dat de toegediende dosis en de bestralingsvolumes zodanig worden gekozen dat er zo weinig mogelijk schade wordt berokkend aan gezonde weefsels en organen. Toch heeft bestraling, afhankelijk van de dosis, ook invloed op de gezonde cellen in het bestraalde gebied. Daardoor kan de huid rood en gevoelig worden op de bestraalde plek. Vermoeidheid is een andere vaak voorkomende bijwerking tijdens de radiotherapie en in de weken die erop volgen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. Bespreek ze met uw behandelend arts die u raad kan geven hoe u er het best mee omgaat.

Meer informatie