Behandeling van huidkanker (niet-melanoom)

De behandeling verloopt anders voor basaalcelkanker, plaveiselcelkanker en actinische keratosen.

Mogelijke behandelingen bij basaalcelkanker

Basaalcelkanker is de meest voorkomende en de minst kwaadaardige vorm van huidkanker. Een basaalcelcarcinoom groeit traag en zaait zelden uit. Toch is het belangrijk om het grondig te behandelen. Als het niet behandeld wordt, kan het doorgroeien in de diepte en de weefsels onder de huid aantasten.

Voor basaalcelkanker zijn er verschillende behandelingen. Meestal wordt er gekozen voor chirurgie, uitzonderlijk — als andere behandelingen niet kunnen— voor radiotherapie.

Een uitgezaaide of erg vergevorderde basaalcelkanker kan behandeld worden met doelgerichte therapie of immunotherapie.

Welke behandeling je krijgt, hangt onder andere af van de plaats en grootte van de tumor en je leeftijd en algemene gezondheidstoestand. Stel je arts gerust vragen over je keuzemogelijkheden en over bijwerkingen van de verschillende behandelingen. Bij twijfel kan ook een tweede mening van een andere specialist verhelderend en nuttig zijn.

Mogelijke behandelingen bij plaveiselcelkanker

Het plaveiselcelcarcinoom groeit sneller dan het basaalcelcarcinoom. Als het niet behandeld wordt, kan het uitzaaien. Dat gebeurt meestal via de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Plaveiselcelkanker is daardoor kwaadaardiger dan basaalcelkanker. Maar als de behandeling in een vroeg stadium gebeurt, zijn de vooruitzichten ook heel gunstig.

Plaveiselcelcarcinomen ontstaan vaak uit actinische keratosen, huidvlekken die je kunt beschouwen als voorlopers van plaveiselcelkanker. Actinische keratosen zijn meestal kleine, ruw als schuurpapier aanvoelende huidkleurige, rode of lichtbruine plekjes, die je ook vanaf een zekere leeftijd ziet op huid die blootgesteld is aan zonlicht. Plaveiselcelkanker die zich ontwikkelt uit actinische keratosen is meestal niet erg agressief. Behandeling geeft goede resultaten en de kans op doorgroeien in de diepte en uitzaaiingen is klein.

Plaveiselcelkanker wordt meestal behandeld met chirurgie of radiotherapie. In het beginstadium is plaveiselcelkanker oppervlakkig en blijft het carcinoom beperkt tot de opperhuid of het meest oppervlakkige deel van de lederhuid. Als het carcinoom weggehaald is, is de kans op een herval heel klein. Maar in een vergevorderd stadium kan plaveiselcelkanker ook uitzaaien. Dat gebeurt eerst via de lymfevaten naar de regionale klieren en pas daarna via de bloedbaan. Bij uitzaaiingen naar de klieren neemt de chirurg niet alleen de tumor weg, maar ook de aangetaste klieren . Er volgt eventueel een nabestraling. Voor patiënten die niet in aanmerking komen voor chirurgie of radiotherapie, is chemotherapie of immunotherapie een mogelijkheid.

Mogelijke behandelingen bij actinische keratosen

Actinische keratosen zijn geen kwaadaardige tumoren en dus geen kanker. Omdat ze zich kunnen ontwikkelen tot plaveiselcelkanker, gaan we hier toch even kort in op hun behandeling. Actinische keratosen worden behandeld met cryotherapie, fotodynamische therapie of met een celdodende crème of een crème die werkt op de immuniteit.

Is je huidaandoening een beroepsziekte?

Een aantal huidaandoeningen (onder andere actinische keratosen en plaveiselcelkanker na actinische keratosen) zijn erkend als beroepsziekte. Dat betekent dat wie beroepsmatig lang aan de zon is blootgesteld en deze aandoeningen krijgt, mogelijk recht heeft op een vergoeding. Lees er hier meer over.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Marjan Garmyn, dr. Vibeke Kruse en dr. Bert Jan ten Tije
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op