Een kankerdiagnose en de behandeling leiden bij veel mensen tot hevige emoties en stress. Massage kan in bepaalde situaties helpen om de spanning te verminderen. Hoe weet u of u zich mag laten masseren? Hoe vindt u een gespecialiseerd masseur? En hoeveel kost zo’n massage?

Foto iStock

Een goede massage bevordert vaak het algemeen welzijn en welbehagen. Ook mensen met kanker kunnen er baat bij hebben. Ze kan als effect hebben dat u zich gemakkelijker ontspant, u minder angstig voelt, even de pijn vergeet, beter slaapt …

Overweegt u een massagebeurt? Vraag dan eerst aan uw behandelend arts of dat in uw situatie aan te raden of veilig is. Het is ook belangrijk dat uw masseur uw gezondheidssituatie en aandachtspunten kent. Uitzaaiingen in de wervelkolom, bijvoorbeeld, maken de botten heel broos. Als de masseur daar te veel druk op uitoefent, kan hij een breuk veroorzaken. Geef aan uw massagetherapeut aan waar uw pijn, hinder, last … ondervindt.

Een specifieke vorm van massage is manuele lymfedrainage. Het is een massagetechniek waarmee een oedeemtherapeut de afvoer van de lymfe stimuleert. Op deze pagina hebben we het verder niet over deze massagetechniek. Meer lezen over de behandeling van lymfoedeem.

Hoe vindt u een gespecialiseerd masseur?

Kies bij voorkeur een masseur die een gespecialiseerde opleiding volgde over en/of ervaring heeft met massagetechnieken voor mensen met kanker. Op de websites die we hieronder opsommen, vindt u de contactgegevens van masseurs die aan dat criterium voldoen. Let wel: Kom op tegen Kanker heeft deze masseurs zelf niet bezocht en staat niet garant voor de kwaliteit van hun geleverde diensten.

  • Bij de vzw Zorgmassage vindt u zorgmasseurs (zowel vrijwillige als zelfstandige) die hebben geleerd hoe ze mensen met kanker op een aangepaste en veilige manier kunnen masseren. In hun opleiding gaan ze dieper in op de ziekte (behandelingen, bijwerkingen, enz.), de communicatie met kankerpatiënten, zelfzorg voor de masseur en krijgen ze praktische richtlijnen om een aangepaste massage te kunnen geven. Kom op tegen Kanker gaf projectfinanciering aan de vzw Zorgmassage.
  • Op www.massagebijkankerbelgie.be vindt u een masseur die de opleiding van het netwerk massage bij kanker België of massage bij Kanker Nederland heeft gevolgd. Deze opleiding en de docenten voldoen aan de internationale richtlijnen van de Society for Oncology Massage in de VS. Om de kwaliteit te waarborgen en te bewaken, volgen alle leden van het kwaliteitsnetwerk jaarlijks een verplichte bijscholing om hun kennis op peil te houden.
  • Op www.massagefed.be vindt u de masseurs die volgens de Belgische Massage Federatie vzw beschikken over de nodige kwalificaties om (ex-)kankerpatiënten te masseren. Kies in de zoekopdracht op de homepage bij type behandelaar ‘masseur bij kanker’ en geef uw postcode in.

Twijfelt u of uw masseur een van bovenstaande opleidingen heeft gevolgd en/of ervaring heeft met massage aan (ex)-kankerpatiënten? Stel hem of haar de vraag!

Welke ziekenhuizen en organisaties bieden gespecialiseerde massages aan?

Foto Kom op tegen Kanker

Verschillende ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel organiseren individuele massages voor mensen met kanker. Sommige werken daarvoor samen met de vzw ’n witte Roos. Hun deskundige vrijwilligers volgden een erkende opleiding bij Syntra (zie hoger) om herbalanceringsmassages te geven aan mensen met kanker. De herbalanceringsmassage is een speciale massagetechniek waarbij zachte strelingen en aanrakingen zonder druk op bloed of lymfesysteem uitgevoerd worden. U vindt data van massages in uw buurt in onze agenda of op de website van de vzw ’n witte Roos.

Ook sommige open huizen en organisaties voor begeleiding van mensen met of na kanker bieden massages aan. Zoek hier de contactgegevens van een open huis in uw buurt.

De vzw ’n witte roos heeft in Limburg een aanbod van aangepaste massages bij palliatieve patiënten thuis. Wilt u graag meer info en/of een afspraak maken? Bel ‘n witte Roos op 0473 54 34 08. Woont u in een andere provincie? Informeer bij de lokale palliatieve thuiszorgequipe of er in uw buurt een massageaanbod is. Meer lezen over palliatieve zorg.

Wat kost een gespecialiseerde massage?

Massage wordt in België alleen terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering als ze gegeven wordt door een kinesitherapeut.

Voor massages door andere zorgverleners dan kinesitherapeuten en door schoonheidsspecialisten is er geen tussenkomst van de verplichte ziekteverzekering. Enkele ziekenfondsen en privéverzekeraars bieden wel een gedeeltelijke terugbetaling door de aanvullende ziekteverzekering.

Het RIZIV heeft lijsten met alle details van de honoraria, prijzen en tegemoetkomingen van kinesitherapeuten. Vraag uw ziekenfonds om toelichting.

Voor massages door andere zorgverleners en door schoonheidsspecialisten is er geen tussenkomst van de verplichte ziekteverzekering. Enkele ziekenfondsen en privéverzekeraars bieden wel een gedeeltelijke terugbetaling door de aanvullende ziekteverzekering. Informeer bij hen of terugbetaling mogelijk is en wat de voorwaarden zijn.

Een masseur bepaalt zelf hoeveel hij of zij aanrekent per behandeling. Vraag op voorhand welk tarief uw masseur hanteert zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

De massages voor mensen met kanker in ziekenhuizen zijn bijna altijd gratis, u hoeft zich alleen op voorhand in te schrijven. U vindt data van massages in uw buurt in onze agenda of op de website van de vzw ’n witte Roos.