Massage bij kanker

Een kankerdiagnose en de behandeling leiden bij veel mensen tot hevige emoties en stress. Massage kan in bepaalde situaties helpen om de spanning te verminderen. Hoe weet je of je je mag laten masseren? Hoe vind je een gespecialiseerd masseur? En hoeveel kost zo’n massage?

Wat houdt massage bij kanker in?

Een goede massage bevordert vaak het algemeen welzijn en welbehagen. Ook mensen met kanker kunnen er baat bij hebben. Ze kan als effect hebben dat je je gemakkelijker ontspant, je minder angstig voelt, even de pijn vergeet, beter slaapt …

Overweeg je een massagebeurt? Vraag dan eerst aan je behandelend arts of dat in jouw situatie aan te raden of veilig is. Het is ook belangrijk dat jouw masseur jouw gezondheidssituatie en aandachtspunten kent. Uitzaaiingen in de wervelkolom, bijvoorbeeld, maken de botten heel broos. Als de masseur daar te veel druk op uitoefent, kan hij een breuk veroorzaken. Geef aan je massagetherapeut aan waar je pijn, hinder, last … ondervindt.

Een specifieke vorm van massage is manuele lymfedrainage, toegepast in het geval van lymfoedeem. Het is een massagetechniek waarmee een oedeemtherapeut de afvoer van de lymfe stimuleert. Op deze pagina hebben we het verder niet over deze massagetechniek.

Voetmassage

Hoe vind je een gespecialiseerd masseur?

Kies bij voorkeur een masseur die een gespecialiseerde opleiding volgde over en/of ervaring heeft met massagetechnieken voor mensen met kanker. Op de websites die we hieronder opsommen, vind je de contactgegevens van masseurs die aan dat criterium voldoen. Let wel: Kom op tegen Kanker heeft deze masseurs zelf niet bezocht en staat niet garant voor de kwaliteit van hun geleverde diensten.

  • Bij de vzw Zorgmassage vind je zorgmasseurs (zowel vrijwillige als zelfstandige) die hebben geleerd hoe ze mensen met kanker op een aangepaste en veilige manier kunnen masseren. In hun opleiding gaan ze dieper in op de ziekte (behandelingen, bijwerkingen, enz.), de communicatie met kankerpatiënten, zelfzorg voor de masseur en krijgen ze praktische richtlijnen om een aangepaste massage te kunnen geven. Kom op tegen Kanker gaf projectfinanciering aan de vzw Zorgmassage.
  • Op massagebijkankerbelgie.be vind je een masseur die de opleiding van het netwerk massage bij kanker België of massage bij Kanker Nederland heeft gevolgd. Deze opleiding en de docenten voldoen aan de internationale richtlijnen van de Society for Oncology Massage in de VS. Om de kwaliteit te waarborgen en te bewaken, volgen alle leden van het kwaliteitsnetwerk jaarlijks een verplichte bijscholing om hun kennis op peil te houden.
  • Op massagefed.be vind je de masseurs die volgens de Belgische Massage Federatie vzw beschikken over de nodige kwalificaties om (ex-)kankerpatiënten te masseren. Kies in de zoekopdracht op de homepage bij type behandelaar ‘masseur bij kanker’ en geef je postcode in.

Twijfel je of jouw masseur een van bovenstaande opleidingen heeft gevolgd en/of ervaring heeft met massage aan (ex)-kankerpatiënten? Stel hem of haar de vraag!

Welke ziekenhuizen en organisaties bieden gespecialiseerde massages aan?

Verschillende ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel organiseren individuele massages voor mensen met kanker. Sommige werken daarvoor samen met de vzw ’n witte Roos. Hun deskundige vrijwilligers volgden een erkende opleiding bij Syntra (zie hoger) om herbalanceringsmassages te geven aan mensen met kanker. De herbalanceringsmassage is een speciale massagetechniek waarbij zachte strelingen en aanrakingen zonder druk op bloed of lymfesysteem uitgevoerd worden.

Ook sommige open huizen en organisaties voor begeleiding van mensen met of na kanker bieden massages aan.

De vzw ’n witte Roos heeft in Limburg een aanbod van aangepaste massages bij palliatieve patiënten thuis. Wil je graag meer info en/of een afspraak maken? Bel ‘n witte Roos op 0473 54 34 08. Woon je in een andere provincie? Informeer bij de lokale palliatieve thuiszorgequipe of er in jouw buurt een massageaanbod is.

Wat kost een gespecialiseerde massage?

Massage wordt in België alleen terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering als ze gegeven wordt door een kinesitherapeut.

Het RIZIV heeft lijsten met alle details van de honoraria, prijzen en tegemoetkomingen van kinesitherapeuten. Vraag je ziekenfonds om toelichting.

Voor massages door andere zorgverleners en door schoonheidsspecialisten is er geen tussenkomst van de verplichte ziekteverzekering. Enkele ziekenfondsen en privéverzekeraars bieden wel een gedeeltelijke terugbetaling door de aanvullende ziekteverzekering. Informeer bij hen of terugbetaling mogelijk is en wat de voorwaarden zijn.

Een masseur bepaalt zelf hoeveel hij of zij aanrekent per behandeling. Vraag op voorhand welk tarief jouw masseur hanteert zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De massages voor mensen met kanker in ziekenhuizen zijn bijna altijd gratis; je hoeft je alleen op voorhand in te schrijven.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op