Persoonsvolgend budget (voor meerderjarigen)

Een persoonsvolgend budget (PVB) is een gepersonaliseerd bedrag per jaar waarmee een persoon met een erkende handicap zorg en ondersteuning kan ‘inkopen’ bij vrijwilligers, individuele begeleiders, professionele zorgverleners en zorgaanbieders.

Snel naar

Bekijk alle opties

Het PVB is bedoeld voor personen die door hun handicap intensieve of frequente ondersteuning nodig hebben. Als de ondersteuningsnood beperkt is, is een financiële tegemoetkoming mogelijk via het zorgbudget voor mensen met een handicap.

Voorlopig kunnen alleen personen vanaf de leeftijd van 17 jaar een aanvraag indienen voor een persoonsvolgend budget. Voor wie jonger is dan 18, kan een persoonlijk-assistentiebudget (PAB) aangevraagd worden.

Spoedprocedure PVB voor hersentumoren

Mensen met bepaalde vormen van hersentumoren die snel achteruitgaan, hebben sneller bijstand nodig. Ze hebben bijvoorbeeld een grote nood aan toezicht. Voor volwassenen is er de mogelijkheid om via een spoedprocedure een PVB te krijgen. Ze hoeven niet eerst de gebruikelijke procedure voor erkenning als persoon met een handicap te doorlopen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 27/03/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan CM-Infopunt Chronisch Zieken
Laatst aangepast op