Soorten kankerpijn

Kankerpijn manifesteert zich op drie verschillende manieren: als acute pijn, als chronische pijn of als doorbraakpijn.

Snel naar

Bekijk alle opties

Acute pijn

Acute pijn treedt plots op. Ze waarschuwt ons lichaam voor aanwezige of dreigende weefselbeschadiging. De pijn verdwijnt wanneer het letsel dat de pijn veroorzaakte, genezen is.

Chronische pijn

Wanneer pijn langer dan drie tot zes maanden aanhoudt, spreken we van chronische pijn. Die kan er altijd zijn, of komen en gaan. Bij chronische pijn gebeurt het vaak dat de oorspronkelijke verwonding genezen is, maar dat je toch pijn blijft voelen. De pijn wordt dus niet meer uitgelokt door een prikkeling of letsel op de plaats waar je de pijn voelt, maar wel door een overgevoeligheid van de pijnzenuwen in het ruggenmerg en in het brein. Deze veranderingen kunnen hardnekkiger worden. Het pijnsysteem reageert dan blijvend overgevoelig, soms levenslang.

Chronische pijn is complex en gaat vaak gepaard met andere klachten zoals slaapstoornissen, moedeloosheid en neerslachtigheid. Afhankelijk van de ernst van chronische pijn kan gespecialiseerde hulpverlening in een multidisciplinair centrum voor de behandeling van chronische pijn aangewezen zijn.

Man met pijn in de zetel

Doorbraakpijn

Doorbraakpijn is een hevige toename van pijn die door de pijnmedicatie heen breekt. Doorbraakpijn bij kanker wordt veroorzaakt door de kanker zelf of door de behandeling ervan. Deze soort pijn treedt vaak op in een gevorderd stadium van kanker, maar kan ook in een vroeg stadium voorkomen.

Bij sommige mensen hangt doorbraakpijn samen met bepaalde activiteiten, zoals wandelen of zich aankleden. Bij andere mensen is er geen verband tussen de pijn die men voelt en wat men op dat moment aan het doen is: de pijn is onvoorspelbaar. Hij overvalt je plotseling, soms zelfs meerdere keren per dag.

Doorbraakpijn is een hevige toename van pijn die door de pijnmedicatie heen breekt.

Doorbraakpijn kan zich manifesteren in de buik, in de benen, in de rug, in de borstkas en in andere delen van het lichaam. De locatie is niet noodzakelijkerwijs de locatie van de tumor.

Doorbraakpijn is meestal zeer ernstige pijn, die voor de patiënt heel onaangenaam is en zowel de patiënt als zijn of haar omgeving zwaar belast. Om je kwaliteit van leven te kunnen verbeteren, is het noodzakelijk dat ook die pijn behandeld wordt.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan Pieter Herwege (Vlaamse Pijnliga), prof. dr. Bart Morlion (UZ Leuven) en prof. dr. Sylvie Rottey (UZ Gent)
Laatst aangepast op