Helicobacter pylori

Het ontstaan van kanker heeft verschillende oorzaken. Heel uitzonderlijk wordt kanker veroorzaakt door een bacterie, zoals Helicobacter pylori (H. pylori). Een behandeling tegen de infectie kan voorkomen dat je kanker krijgt. 

Wat is Helicobactor pylori?

Helicobacter pylori (H. pylori) is een bacterie die in de maag van veel mensen leeft en soms maagontsteking (gastritis), maagzweren en in sommige gevallen maagkanker kan veroorzaken. 

Kankerverwekkend

De overgrote meerderheid van de maagkankergevallen wordt veroorzaakt door H. pylori. Infectie met H. pylori komt nu wel minder voor in België en dus ook het aantal gevallen van maagkanker is gedaald.  

H. pylori kan een chronische maagontsteking veroorzaken die kan overgaan in een blijvende verandering van het maagslijmvlies. Hieruit kan maagkanker ontstaan. 

De bacterie wordt overgedragen door contact tussen mensen, vooral binnen het gezin. Meestal raak je als kind besmet. 

Met een ureum-ademtest kan worden nagegaan of de bacterie aanwezig is in de maag. Meestal heb je geen symptomen na besmetting, maar soms kan de bacterie maagzweren, buikpijn of misselijkheid – en dus heel zelden – maagkanker veroorzaken. 

Wat kun je doen om je risico op besmetting te verminderen?

Er bestaat geen vaccin om besmetting met Helicobacter pylori te voorkomen. Er is ook geen manier bekend om de overdracht van mens op mens tegen te gaan. 

Behandeling

Besmetting met H. pylori kan behandeld worden. Je moet dan een combinatie van verschillende geneesmiddelen (waaronder antibiotica) innemen gedurende een aantal dagen.  

Een behandeling zorgt ervoor dat je geneest van de infectie en ze dus niet kan leiden tot maagkanker. 

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 06/05/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op