Mag je, als je kanker hebt gehad, hormonen nemen?

Als je borstkanker of baarmoederkanker hebt gehad, mag je geen vrouwelijke hormonen nemen.

Is het blijven nemen van de pil na 50 jaar ook een vorm van hormoonsubstitutie?

Ja, dat is ook een vorm van hormoonsubstitutie, maar geen correcte vorm. Wie de pil gebruikt, zal alleen in de stopweek iets merken van mogelijke menopauzeklachten. In de pil zitten immers ook vrouwelijke hormonen. De hoeveelheid hormonen in de pil is echter veel groter dan nodig om menopauzeklachten tegen te gaan. Het is daarom aangewezen dat je alleen de pil gebruikt met het oog op anticonceptie. Indien dat niet zo is, bespreek je best met je arts of jee al dan niet een behandeling met hormonen nodig hebt.

Hoelang mag je hormonen gebruiken tijdens de menopauze?

Dat bespreek je best met je arts. Indien hormonen worden voorgeschreven, dan wordt de dosis best zo laag mogelijk gehouden en de duur van de behandeling zo kort mogelijk.

Moet je, als je al meer dan vijf jaar hormoonsubstitutie neemt, ermee stoppen?

Hormoonsubstitutie vereist een regelmatige opvolging door een arts. Als je al meer dan vijf jaar hormoonsubstitutie neemt, dan bespreek je het best samen met je arts wat de voor- en nadelen van deze behandeling voor jou zijn. Als je arts hormoonsubstitutie verder voorschrijft, dan wordt de dosis het best zo laag mogelijk gehouden en wordt het verdere nut van deze behandeling na een bepaalde tijd opnieuw geëvalueerd.

Een regelmatige controle bij de arts blijft absoluut aan te raden, en overweeg ook een tweejaarlijkse mammografie.

Pillen hormoonsubstitutie - iStockphoto

Is de manier van toedienen belangrijk?

Hormonen kunnen toegediend worden via pillen, pleisters, neussprays, inplanten, vaginale crèmes en gels. Alle toedieningsvormen zijn effectief om menopauzeklachten tegen te gaan. Voor vaginale droogte kan best een vaginale crème gebruikt worden. Welke toedieningsvorm het meest geschikt is voor jou, bespreek je het best met je arts. Enkel de systemisch toegediende preparaten (dus via de bloedsomloop) verhogen het risico op kanker.

Zijn er alternatieven voor vrouwen die niet voor hormoonsubstitutie kiezen?

Een gezonde levensstijl zoals niet roken, veel bewegen, gezond eten, beperkt of geen alcoholgebruik en het behoud van een gezond gewicht kan de menopauzeklachten verlichten. Daarnaast vertraagt dit ook de botontkalking en vermindert dat het risico op borstkanker.

Het is op dit moment nog niet bewezen of het gebruik van oestrogenen van plantaardige oorsprong, zoals fyto-oestrogenen uit soja of hop, een effect heeft op menopauzeklachten en veilig is.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op