Mammografie

Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Een mammografie wordt gebruikt bij de borstkankerscreening of om diagnostische reden, bijvoorbeeld om symptomen van borstkanker of fysieke klachten te onderzoeken.

Het mammografietoestel drukt de borst tussen twee doorzichtige platen plat om van twee kanten een foto te maken. Dat kan pijnlijk aanvoelen, maar het is nodig om een scherp beeld te kunnen maken. De letsels die bij een mammografie worden opgespoord, zijn immers meestal heel klein.

Zo’n foto heet een mammogram.

Mammografie, patiënt en zorgkundige

Te veel mammografieën

Er worden in ons land soms te veel diagnostische mammografieën uitgevoerd. 

Sommige artsen raden vrouwen aan om elk jaar of ook buiten de borstkankerscreeningsleeftijd van 50 tot 69 jaar hun borsten te laten onderzoeken. Soms zijn daar gegronde redenen voor: als de vrouw klachten heeft (knobbeltje, kuiltje in borst, tepel die intrekt, uitslag rond tepel, ontsteking of vochtverlies) of een verhoogd risico op borstkanker, maar vaak niet.

Deze overconsumptie is om gezondheidsredenen (extra straling) en financiële reden (extra kosten voor de gezondheidszorg) niet aanvaardbaar. Vermoed je dat er bij jou ook sprake is van overconsumptie, aarzel dan niet om dit onderwerp met je arts te bespreken.

Laatst aangepast op