Kanker algemeen

U vindt hier een antwoord op basisvragen over kanker: wat is kanker? Wat betekent een goedaardige tumor? Wat zijn uitzaaiingen precies? Wat zijn de verschillende stadia van de ziekte? Wat zijn de oorzaken en welke erfelijke factoren kunnen meespelen? Hoe vaak komt kanker voor?

Kankercel

Ziekte van de cellen

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende soorten ziektes van de cellen, die één gemeenschappelijk kenmerk hebben: een ongecontroleerde deling van cellen op een bepaalde plaats in het lichaam. Hoe ontstaat kanker verder? Wat betekent een goedaardige tumor? Wat zijn uitzaaiingen precies? Wat zijn de verschillende stadia van de ziekte?

Sommige kankers worden veroorzaakt door een virus. Een voorbeeld is het seksueel overdraagbare humaan papillomavirus (HPV): een HPV-infectie die niet weggaat, kan soms baarmoederhalskanker veroorzaken. Foto: 3d-illustratie van het papillomavirus.

Oorzaken van kanker

Er bestaat niet zoiets als ‘de’ oorzaak van kanker. Bij sommige kankers is weinig bekend over de oorzaken, bij andere kankers weten we wel beter welke factoren het risico op dat soort kanker vergroten. Wat is de invloed van fouten in het DNA, van een verzwakt immuunsysteem, van virussen en bacteriën, van hormonen, van straling en schadelijke stoffen en van onze levensstijl?

Chromosomenonderzoek

Kanker en erfelijkheid

Kanker kan erfelijk zijn, maar in de meerderheid van de gevallen is dat niet zo: slechts bij 5 tot 10 % van alle mensen met kanker speelt erfelijke aanleg een doorslaggevende rol. Lees hier meer over een aantal erfelijke aandoeningen die aan de basis liggen van een verhoogd risico op bepaalde soorten kanker.

Mammografie

Hoe vaak komt kanker voor?

Hoeveel gevallen van kanker zijn er in ons land? Hoeveel mensen per dag krijgen de ziekte? Is kanker een ouderdomsziekte? Wat zijn de meest voorkomende tumoren? Hoe zit het met de overlevingskansen? Lees de antwoorden hier.