Doelgerichte therapie bij basaalcelkanker

Gerichte of doelgerichte therapie (targeted therapy) is een behandeling met medicijnen die doelgericht de groei van kankercellen kan afremmen of stoppen.

Sommige patiënten met een uitgezaaide basaalcelkanker of een vergevorderde vorm van basaalcelkanker die niet geopereerd kan worden, krijgen bijvoorbeeld vismodegib (merknaam Erivedge) of sonidegib (Odomzo). Soms is dat om de tumor te verkleinen, zodat een operatieve verwijdering van de tumor in een later stadium toch mogelijk wordt.

De ontwikkeling van doelgerichte medicijnen is volop in evolutie. Daardoor komen er regelmatig nieuwe medicijnen bij.

Bijwerkingen

Bij doelgerichte therapie verschillen de bijwerkingen per medicijn. Ook je conditie en je leeftijd spelen een rol. Doelgerichte medicijnen hebben andere nevenwerkingen dan de klassieke bijwerkingen van chemotherapie. Ze werken doelgerichter in op de kwaadaardige cellen en tasten minder gezond weefsel aan.

De ernst en frequentie van bijwerkingen verschillen van product tot product. Mogelijke bijwerkingen van vismodegib en sonidegib zijn onder andere spierkrampen, haaruitval, veranderde smaak, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, diarree, constipatie, ongewenst gewichtsverlies en vermoeidheid. 

Elk medicijn heeft specifieke mogelijke bijwerkingen. Je arts of een verpleegkundige geeft je daarover op voorhand meer uitleg. Bespreek zelf ook op tijd problemen of symptomen met je arts. Hij kan jou raad kan geven hoe je er het best mee kunt omgaan.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Marjan Garmyn, dr. Vibeke Kruse en dr. Bert Jan ten Tije
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op