Doelgerichte therapie bij Hodgkinlymfoom

Door een beter inzicht in het ontstaan van bepaalde kankers is er de laatste jaren een nieuwe generatie medicijnen ontwikkeld die veel doelgerichter de groei van kankercellen afremmen of stoppen.

Doelgerichte therapie remt de signalen waardoor kankercellen kunnen groeien. Daarom heten de doelgerichte medicijnen vaak ‘remmers’. Bij een Hodgkinlymfoom worden momenteel vooral CD30-remmers toegediend. Die medicijnen blokkeren een specifiek eiwit (CD30) dat kankercellen helpt om te overleven. Een voorbeeld van een CD30-remmer is brentuximab vedotin (merknaam Adcetris).  

CD30-remmers worden meestal toegediend via een infuus en worden als enige behandeling gegeven of in combinatie met chemotherapie

Bijwerkingen

Over het algemeen hebben doelgerichte medicijnen andere nevenwerkingen dan bijvoorbeeld chemotherapie. Ze richten zich specifieker op de kwaadaardige cellen zodat gezond weefsel gespaard kan worden. 

De meest voorkomende nevenwerkingen van brentuximab vedotin zijn een grieperig gevoel (koude rillingen, koorts, hoofdpijn, spierpijn, rugpijn, gewrichtspijn en pijn op de borst) en algemene malaise. Deze bijwerkingen treden op tijdens of kort na het inlopen van het medicijn.  

De chemotherapie die in veel gevallen wordt gecombineerd met de toediening van brentuximab vedotin, kan op haar beurt ook tot nevenwerkingen leiden. De meest voorkomende is perifere neuropathie

Bespreek de bijwerkingen met uw behandelend arts die u raad kan geven hoe u er het best mee omgaat.