Wat is de vragenlijst 'Terug naar werk'?

De overheid wil zoveel mogelijk langdurig en chronisch zieken die kunnen en weer willen werken, sneller naar een job begeleiden. Ze heeft daar een ‘terug-naar-werkplan’ voor opgesteld, en daar hoort een vragenlijst bij. Die lijst roept ongerustheid en vragen op bij patiënten. Daarom deze toelichting.

Waarom krijg je kort na je kankerdiagnose een vragenlijst van je ziekenfonds over opnieuw gaan werken? 

Je krijg die vragenlijst na tien weken arbeidsongeschiktheid. De meeste mensen met kanker zijn op dat moment nog volop in behandeling en niet in staat om al weer te gaan werken. Weet dat iederéén in arbeidsongeschiktheid deze vragenlijst krijgt, niet alleen mensen met kanker. Er staan dus vragen in die voor jou niet relevant zijn. Misschien komt de hele lijst veel te vroeg voor jou. Maar je moet ze wel invullen. Als je de vragenlijst niet terugstuurt of niet ingaat op de uitnodiging om op gesprek te gaan bij de terug-naar-werkcoördinator kan jouw ziekte-uitkering met 2,5 % worden verminderd totdat je wel reageert.

Wie krijgt de vragenlijst?

Iedereen die tien weken arbeidsongeschikt is, zowel loontrekkenden, werklozen als zelfstandigen, met uitzondering van mensen met een heel zware diagnose (bijv. coma).

Wat is de bedoeling van de vragenlijst?

De vragenlijst is een instrument om al vroeg in te schatten wie (nu of in de nabije toekomst) wil en kan herstarten op het werk. Wellicht zal je op een bepaald moment niets liever willen dan opnieuw aan het werk gaan. Weer kunnen gaan werken is namelijk vaak een belangrijk onderdeel van je re-integratie.

Wat staat er in de vragenlijst?

De vragen peilen vooral naar hoe je je voelt en of je denkt dat je klaar bent om opnieuw aan het werk te gaan. Verder moet je invullen welke behandelingen je krijgt, welke onderzoeken gepland zijn, wat je werkervaring is en je hoogst behaalde onderwijsniveau. Andere vragen zijn bijvoorbeeld: ‘Hoe ongerust ben je over je ziekte?’, ‘Heeft je ziekte invloed op je emoties?’.

Hoe antwoord je op de vragen?

Vul de vragen eerlijk in. Je kunt geen verkeerde antwoorden geven. Wie midden in een kankerbehandeling zit en niet zelf al weer wil starten, zal niet snel doorverwezen worden voor een terug-naar-werktraject. Vul de vragenlijst zo snel mogelijk in. Je moet dat ten laatste binnen de twee weken doen nadat je ze hebt gekregen. Zijn er zaken onduidelijk? Neem dan contact op met je ziekenfonds.

Wie beoordeelt de vragenlijst?

Je krijgt de vragenlijst van je ziekenfonds. De adviserend arts van het ziekenfonds maakt op basis van je medisch dossier en deze vragenlijst een eerste inschatting van wat je kan. Na zestien weken arbeidsongeschiktheid krijg je een afspraak met de adviserend arts. Op basis van je diagnose en zijn eerste inschatting, zal de adviserend arts je wel of niet doorverwijzen naar een terug-naar-werkcoördinator. Als je gezondheidstoestand niet toelaat om weer te gaan werken, wordt er geen terug-naar-werktraject opgestart.

Laatst aangepast op