CAR-T-therapie

CAR-T-therapie of CAR-T-celtherapie is een nieuwe generatie immunotherapie die de eigen witte bloedcellen genetisch aanpast om kankercellen gericht aan te vallen.

De behandeling met CAR-T-cellen wordt in ons land op dit moment terugbetaald voor twee groepen patiënten:

  1. Kinderen en jongvolwassenen met acute lymfatische leukemie bij wie een andere behandeling niet of onvoldoende aanslaat.
  2. Volwassenen met diffuus grootcellig B-cellymfoom of een mantelcellymfoom (agressieve vorm van lymfeklierkanker) bij wie een andere behandeling niet of onvoldoende aanslaat.

Omdat er zeer specifieke kennis en expertise voor vereist is, moet de behandeling in een gespecialiseerd centrum gebeuren. Momenteel is dat in Vlaanderen in UZ Gent en UZ Leuven.

De behandeling is heel duur en ernstige bijwerkingen zijn mogelijk. Toch krijgt de behandeling volop aandacht omdat ze opvallend goede resultaten geeft bij een aantal patiënten die tot voor kort uitbehandeld waren.

Het onderzoek naar de toepassing van CAR-T-therapie bij andere types kanker, zoals multipel myeloom, is momenteel volop aan de gang. Naar alle waarschijnlijkheid zullen in de toekomst dus nog meer kankerpatiënten geholpen kunnen worden met deze innovatieve therapie.

Tip: het animatieverhaal Immuno-T legt in woord en beeld uit wat immunotherapie is.

Met dank aan dr. Tessa Kerre en dr. Sylvia Snauwaert
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op