Nieuws

Rapport KCE over borstkankerzorg in België

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) maakte vandaag de resultaten bekend van een onderzoek naar de borstkankerzorg in België. Het onderzoek van het KCE bevestigt het belang van transparante communicatie en maakt duidelijk dat patiënten alleen in erkende borstklinieken, meer bepaald de 'coördinerende borstklinieken' mogen worden behandeld.

De prognose voor vrouwen met borstkanker is in ons land goed: meer dan 90 % is nog in leven vijf jaar na de diagnose. Maar uit onderzoek van het KCE blijkt nu dat er toch een groot verschil is tussen wie in een erkende en een niet-erkende borstkliniek behandeld wordt. Het onderzoekt toont aan dat één op de vijf vrouwen met borstkanker niet in een erkende borstkliniek behandeld wordt. Zij hebben 30 % meer kans om te overlijden aan de ziekte in een niet-erkende borstkliniek. 

Het onderzoek kwam er op vraag van Kom op tegen Kanker en Borstkanker Vlaanderen. 50.000 vrouwen werden bevraagd over de kwaliteit van de borstkankerzorg in België.

De overheid maakt - binnen de erkende borstklinieken - op dit moment nog onderscheid tussen 'coördinerende borstklinieken' en 'satellietborstklinieken'. Het is aan te raden om naar een erkende, coördinerende borstkliniek te gaan.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u