Borstkanker opsporen. Ben je tussen 50 en 69 jaar?

De Vlaamse overheid raadt vrouwen van 50-69 jaar aan om elke twee jaar een borstkankeronderzoek te doen in het kader van het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker – kortweg ook borstkankerscreening genoemd. Dat gebeurt met een gratis mammografie die door twee verschillende specialisten beoordeeld wordt. Het bevolkingsonderzoek is opgezet volgens Europese wetenschappelijke richtlijnen.

  • Heb je klachten die kunnen wijzen op een borstaandoening (knobbeltje, kuiltje in borst, tepel die intrekt, uitslag rond tepel, ontsteking, gezwollen klier in de oksel of vochtverlies)?
  • Heb je een verhoogd risico op borstkanker? Je hebt een verhoogd risico als twee of meer van je directe familieleden (dit zijn je kinderen, ouders, grootouders, broers, zussen, ooms en tantes) borstkanker kregen of als één direct familielid borstkanker kreeg onder de leeftijd van 40.
  • Ben je al in behandeling voor borstkanker of minder dan 10 jaar geleden in behandeling geweest?

Laat je dan opvolgen door je gynaecoloog of behandelend arts.

In alle andere gevallen kun je deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Je bent niet verplicht om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Je beslist zelf of je zo’n screeningsmammografie wilt laten nemen. Heb je nog twijfels of vragen, praat er dan over met je arts.

Het bevolkingsonderzoek heeft, net als elk medisch onderzoek, voor- en nadelen die je tegen elkaar moet afwegen. Experts gaan ervan uit dat bij een screeningsmammografie voor vrouwen van 50 tot 69 jaar in het algemeen de voordelen opwegen tegenover de nadelen. 

Voordelen van het bevolkingsonderzoek

  • Borstkanker kan door screening vroeger ontdekt worden. Daardoor vergroot de kans op een doeltreffende behandeling.
  • Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker kan levens redden. Schattingen stellen dat over een periode van 10 jaar, 3 op 1000 gescreende vrouwen gered worden door deelname aan het bevolkingsonderzoek.
  • Vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek weten zeker dat ze een mammografie krijgen waarvan de kwaliteit sterk gecontroleerd wordt.
  • Het resultaat van het onderzoek wordt door meerdere erkende radiologen bekeken waardoor de beoordeling nauwkeuriger is.
  • Deelname aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker is gratis.
Mammografie, patiënt en zorgkundige

Nadelen van het bevolkingsonderzoek

  • Overdiagnose en overbehandeling: soms wordt een tumor gevonden die zonder de screening onopgemerkt gebleven zou zijn en nooit last zou veroorzaken. Daardoor word je mogelijk nodeloos behandeld. Schattingen stellen dat over een periode van 10 jaar, 3 op de 1000 gescreende vrouwen nodeloos worden behandeld.
  • Niet alle borstkankers worden ontdekt: 3 op 10 borstkankers bestaan nog niet op het moment van het onderzoek, zijn niet zichtbaar, of worden over het hoofd gezien op een borstfoto. Daarom blijft het belangrijk om je arts te contacteren als je klachten hebt of een verandering aan je borsten opmerkt.
  • Je bent misschien nodeloos ongerust.
  • Blootstelling aan straling: de apparatuur die bij het bevolkingsonderzoek wordt gebruikt, heeft een heel lage stralingsdosis. Wie om de twee jaar een mammografie laat nemen, loopt niettemin een heel klein risico om juist door die straling borstkanker te krijgen. Hoe ouder je bent, hoe kleiner dat risico is.
  • Kanker ontdekken door screening betekent niet altijd dat je langer zal leven: als een tumor wordt ontdekt die niet te genezen is, leef je langer met de kennis dat je borstkanker hebt, zonder dat je mogelijk een voordeel van de vroege diagnose ondervindt.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op