Wanneer laat je géén uitstrijkje (meer) nemen?

In bepaalde gevallen is het niet het juiste moment of is het niet meer nodig om een uitstrijkje te laten nemen.

  • Je laat geen uitstrijkje nemen op het moment dat je ongesteld bent. Het uitstrijkje kan dan immers minder goed worden beoordeeld.
  • Ook als je zwanger bent of net bent bevallen of borstvoeding geeft, wacht je tot een zestal maanden na de bevalling. Tijdens de zwangerschap ondergaat de baarmoederhals immers een aantal veranderingen.
  • Een vaginale infectie, bloed- of slijmverlies moeten eerst worden behandeld voordat een uitstrijkje kan worden genomen.
  • Als je baarmoeder en baarmoederhals zijn verwijderd, is het niet meer nodig om een uitstrijkje te laten nemen. Indien je baarmoeder verwijderd is (hysterectomie), vraag dan aan je arts of ook de baarmoederhals mee verwijderd is. Indien niet, blijft een uitstrijkje aangewezen.
    Ontvang je toch nog een aanbevelingsbrief voor een uitstrijkje, neem dan contact op met het Centrum voor Kankeropsporing). Dat kan op bevolkingsonderzoek.be. Inloggen met de persoonlijke code vermeld op de brief is hiervoor noodzakelijk. Het kan ook via e-mail (kanker@bevolkingsonderzoek.be) of op het gratis telefoonnummer 0800 60 160.
Laatst aangepast op