Een overzicht van de tussenkomsten van het ziekenfonds bij stoma. Bekijk ook het volledige overzicht van sociale voorzieningen voor kankerpatiënten.

Een stoma is een opening in de buik waaraan een zakje bevestigd kan worden om urine of uitwerpselen op te vangen. Zo'n stoma kan tijdelijk of blijvend zijn. Een ‘ileostoma' is een stoma van de dunne darm, een ‘colostoma' van de dikke darm, een urostoma is een opvangsysteem voor urine.

Er zijn verschillende opvangs- en verzorgingssystemen. Tijdens de hospitalisatie zoeken de dokter en de (stoma-)verpleegkundige samen met de patiënt welk opvangsysteem het beste past. De arts bevestigt in een medisch voorschrift dat de patiënt stomamateriaal nodig heeft. Een bandagist (dat is iemand die aangepaste hulpmiddelen ontwerpt en aflevert, zoals stomahulpmiddelen, incontinentieproducten, borstprothesen, steunzolen, enz.) overlegt samen met de patiënt welk materiaal voor hem aangewezen is. 

Procedure

De wijze waarop stomamateriaal wordt terugbetaald, verandert op 1 april 2021. In het nieuwe systeem krijgt u een virtuele portefeuille, dit is een budget om materiaal te bestellen. In vergelijking met het oude systeem bent u niet meer beperkt tot een vast aantal stuks, hebt u meer keuzevrijheid en kunt u uw producten beter afstemmen op uw specifieke situatie. Bovendien hoeft u in het nieuwe systeem zelf niet te betalen voor het materiaal dat u bestelt, maar gebeurt de afrekening rechtstreeks tussen de bandagist en het ziekenfonds.

Hebt u recht op een virtuele portefeuille?

Het ziekenfonds opent voor u een virtuele portefeuille onder deze vier voorwaarden:

  • U hebt een stoma en/of fistel van het spijsverterings- en/of urinestelsel: stoma van de dikke darm (colostoma), dunne darm (ileostoma), urinestelsel (uro- of cystostoma), of een andere locatie (bijv. een maagstoma).
  • U hebt een specifiek medisch voorschrift voor stomamateriaal van uw arts.
  • Het materiaal wordt geleverd door een erkende bandagist (of apotheker-bandagist).
  • Uw materiaal staat op de lijst van vergoedbare producten.

Hoe krijgt u uw stomamateriaal?

  • U krijgt van uw arts het specifiek medisch voorschrift voor stomamateriaal. Hij bepaalt ook op welk budget u recht hebt.
  • U bestelt het materiaal bij een erkende bandagist, die ook ook alle informatie geeft over het materiaal, uw budget, uw stomakaftje (d.i. een kaftje dat u krijgt waarin alle voorschriften, getuigschriften, notities ... worden bewaard, en dat ervoor zorgt dat uw situatie correct wordt opgevolgd).
  • U ontvangt telkens materiaal voor max. 3 maanden.
  • Bekijk de infographic van het RIZIV Hoe krijg ik stomamateriaal? (pdf)

​Meer informatie vindt u bij uw ziekenfonds, op de website van het RIZIV of bij een van de lotgenotengroepen voor stomadragers.

Andere tussenkomsten bij stoma

U kunt bij uw gemeente navragen of de gemeente voor stomadragers bijvoorbeeld gratis vuilniszakken voorziet, of een vermindering van milieutaks of een tegemoetkoming in de afvalkosten voor wie incontinent is of een stoma heeft. Lees hier meer over andere mogelijke gemeentelijke tegemoetkomingen.