Ouders en grootouders met kanker

Kreeg u als ouder of als grootouder te horen dat u kanker hebt, en zoekt u naar informatie over hoe u dit moet vertellen aan uw (klein-)kinderen? Of vraagt u zich af hoe kinderen daarmee omgaan en hoe u hen zo goed mogelijk kunt helpen met hun vragen en gevoelens? Wij hebben heel wat bronnen voor u, en verwijzen u ook door naar waar u nog terechtkunt.

Met kinderen praten over kanker

Wat als u als (groot)vader of (groot)moeder te horen krijgt dat u kanker hebt? Waarom is het belangrijk om uw kinderen te vertellen wat er aan de hand is? Hoe vertelt u het aan de kinderen? Hoe gaat u om met hun emoties? Waar vindt u hulp en steun?

Begeleiding en advies in het ziekenhuis

Mama en dochter tekenen

Laat u adviseren in het ziekenhuis. Vraag de hoofdverpleegkundige, de sociale dienst of een oncopsycholoog van de dienst waar u behandeld wordt, wat ze voor u kunnen doen. In een aantal ziekenhuizen (zie hieronder) zijn er zelfs begeleidingsruimtes en/of activiteiten waar u als (groot)ouder uw (klein)kinderen mee naartoe kunt nemen.

  • Aalst, Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis: gesprekslokaal en groepssessies voor kinderen (en ouders)
  • Antwerpen, ZNA Stuivenberg: Het Vlinderhuis, begeleidingsruimte voor kinderen
  • Brussel (Jette), UZ Brussel: De Appeltuin, speel- en ontmoetingsruimte voor patiënten en hun gezin (om zich te ontspannen, te spelen, samen te koken ...)
  • Gent, UZ: ontmoetingsnamiddagen in begeleidingsruimte deLIEving
  • Hasselt, Jessa Ziekenhuis, Centrum 02+: mindfulness voor (klein)kinderen van mensen met kanker
  • Ieper, Jan Yperman Ziekenhuis: De Klimop, begeleidingsruimte en kinderopvang voor (klein-)kinderen van oncologische patiënten
  • Roeselare, AZ Delta: Het Vlinderhuis, begeleidingsruimte voor kinderen en jongeren
  • Turnhout, AZ: Yolo, begeleidingsruimte voor kinderen en jongeren

De recentste activiteiten in deze ziekenhuizen of begeleidingsruimtes vindt u opgesomd in de activiteitenagenda voor mensen met kanker. De meeste van de projecten hierboven worden gefinancierd door het Nationaal Kankerplan van de federale overheid.

Bent u hulpverlener en kent u een ander initiatief voor (groot-)ouders en kinderen? Laat het ons weten, dan kunnen we het hier opnemen.

Andere initiatieven voor ouders en kinderen

  • Hospichild, een platform om ouders uit het Brussels Gewest die geconfronteerd worden met de ziekte en ziekenhuisopname van hun kind (0-16 jaar) te informeren en begeleiden.
  • Lotgenotengroep SAMENLOT organiseert tweejaarlijks een verwandag voor (klein-)kinderen van mensen met kanker.

Meer informatie