Kinderen met kanker

Jaarlijks worden in België rond de 400 kinderen jonger dan 15 jaar met een nieuwe diagnose van kanker geconfronteerd. Op de afdelingen kinderoncologie van ons land krijgen zieke kinderen de best mogelijke medische zorg en andere omkadering. Hier vind je meer informatie over vakantiemogelijkheden voor zieke kinderen, over respijthuizen waar het hele gezin even op adem kan komen, over voorzieningen als onderwijs aan huis, ICT-ondersteuning en alle andere voorzieningen ...

Zorg en begeleiding in het ziekenhuis

In Vlaanderen zijn er vier centra waar kinderen met kanker behandeld en begeleid worden. Op hun websites vind je alle nodige informatie:

Onderwijs

Als een kind of jongere kanker heeft, kan dat ingrijpende gevolgen hebben voor de school en studie. Kinderen zijn soms lang in behandeling en daarom vaak afwezig op school, studenten kunnen de examens niet altijd afleggen volgens het officiële examenrooster ...

In welke situaties is onderwijs aan huis of in het ziekenhuis mogelijk? Op welke andere ondersteuning kunnen kinderen en jongeren rekenen? En wat gebeurt er met studiepunten, studietoelagen en kinderbijslag voor wie hoger onderwijs volgt? 

Er even tussenuit

Een kankerbehandeling bij kinderen duurt gemiddeld twee jaar. Al die tijd kunnen ze meestal niet met de klas of jeugdbeweging op kamp wegens te groot infectiegevaar. Ook een uitstap is niet altijd evident. Om de kinderen toch even uit de ziekenhuissfeer te halen, bestaan er een aantal initiatieven.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 06/02/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op