Wat is het palliatief statuut en het palliatief forfait?

Soms willen mensen liever thuis sterven dan in een ziekenhuis. Thuis brengt dat extra kosten met zich mee. Daarom heb je recht op een aantal financiële tegemoetkomingen. 

Voor de meeste van die tegemoetkomingen moet de zieke bij het ziekenfonds geregistreerd staan als palliatieve patiënt. Die erkenning gebeurt via de huisarts: die moet aangeven dat de ziekte voldoet aan de voorwaarden van patiënt met een palliatief statuut.

Voor wie geldt het palliatief statuut?

Dee voorwaarden zijn onder andere:

  • Je lijdt aan een onomkeerbare aandoening met een beperkte levensverwachting. 
  • Je wilt thuis verzorgd worden en wilt tijdens de terminale fase thuis blijven. 
  • Je hebt nood aan een permanente ondersteuning en toezicht, aan geneesmiddelen, hulpmiddelen en dagelijkse verzorging.

Hoe vraag je het palliatief statuut aan?

Hier lees je alle voorwaarden en de procedure om het palliatief statuut aan te vragen. Je doet dat via je huisarts.

Waarop heb je recht als palliatief patiënt?

  • Wie het palliatief statuut heeft, heeft recht op het palliatief forfait, ook wel forfait voor palliatieve zorg thuis of thuiszorgforfait genoemd. Dat is een tegemoetkoming voor geneesmiddelen, verzorging, verzorgingsmateriaal en hulpmiddelen die thuis ziek zijn met zich meebrengt. Het palliatief forfait is er niet voor wie in een woonzorgcentrum of andere verzorgingsinstelling verblijft, maar alleen voor wie thuis of in een serviceflat woont op het moment van de aanvraag.

    Op dit moment bedraagt het palliatief forfait ongeveer 800 euro (kan maximaal twee keer aangevraagd worden). Je kunt dat palliatief forfait niet zelf aanvragen; ook dat gaat via de huisarts. Vraag er tijdig naar bij de huisarts, want je man heeft er recht op en het gaat toch over een grote som geld.
  • Wie het palliatief statuut heeft, heeft ook recht op de volledige terugbetaling van het remgeld voor huisbezoeken door de huisarts en voor bepaalde verstrekkingen door de thuisverpleging en de kinesist bij de palliatieve patiënt thuis.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan CM-Infopunt Chronisch Zieken en Chris Heremans, Griet Van de Walle, Brecht Desplenter (Kom op tegen Kanker)
Laatst aangepast op