Kinderen met kanker

Jaarlijks worden in België rond de 400 kinderen jonger dan 15 jaar met een nieuwe diagnose van kanker geconfronteerd. Op de afdelingen kinderoncologie van ons land krijgen zieke kinderen de best mogelijke medische zorg en andere omkadering. Hier vindt u meer informatie over vakantiemogelijkheden voor zieke kinderen, over respijthuizen waar het hele gezin even op adem kan komen, over voorzieningen als onderwijs aan huis, ICT-ondersteuning en alle andere voorzieningen ...

Zorg en begeleiding in het ziekenhuis

In Vlaanderen zijn er vier centra waar kinderen met kanker behandeld en begeleid worden. Op hun websites vindt u alle nodige informatie:

Onderwijs

Als een kind of jongere kanker heeft, kan dat ingrijpende gevolgen hebben voor de school en studie. Kinderen zijn soms lang in behandeling en daarom vaak afwezig op school, studenten kunnen de examens niet altijd afleggen volgens het officiële examenrooster enz.

In welke situaties is onderwijs aan huis of in het ziekenhuis mogelijk? Op welke andere ondersteuning kunnen kinderen en jongeren rekenen? En wat gebeurt er met studiepunten, studietoelagen en kinderbijslag voor wie hoger onderwijs volgt? 

Vakanties en andere initiatieven

Een kankerbehandeling bij kinderen duurt gemiddeld twee jaar. Al die tijd kunnen ze meestal niet met de klas of jeugdbeweging op kamp wegens te groot infectiegevaar. Ook een uitstap is niet altijd evident. Om de kinderen toch even uit de ziekenhuissfeer te halen, bestaan er enkele initiatieven.

Foto KotK/2016 Een weekje ravotten met leeftijdsgenoten: voor kinderen met kanker is het kinderkamp van Kom op tegen Kanker een onvergetelijke ervaring, en ook voor de ouders kan het een welkome adempauze betekenen.
  • Het vakantiekamp van Kom op tegen Kanker: voor kinderen van 6 tot 17 jaar met kanker. Het kinderkamp vindt elk jaar plaats in juli. Het kamp is helemaal gratis voor de kinderen, Kom op tegen Kanker draagt alle kosten. De inschrijvingen lopen via het kinderoncologisch centrum van het ziekenhuis waar het kind behandeld wordt. Meer over het vakantiekamp van Kom op tegen Kanker.
  • De gezinsdag van Kom op tegen Kanker: een familiedag voor gezinnen met een kankerpatiëntje van 0 tot 6 jaar. Uiteraard zijn ook de broers en zussen van harte welkom. Meer info: bel de sociale dienst van Kom op tegen Kanker op 09 267 46 55. 
  • Een Brussendag en een Brussenweekend: activiteiten voor broers of zussen van kankerpatiënten (brussen). De Brussendag vindt elk jaar plaats in het voorjaar, voor brussen tussen 6 en 12 jaar; in het najaar kunnen broers en zussen tussen 12 en 18 jaar mee op Brussenweekend. Lees hier meer over de activiteiten voor broers en zussen van kinderen met kanker.

Respijthuizen/vakantieverblijf

In respijthuizen kunnen zieke kinderen met hun familie terecht. De zorg wordt tijdelijk en volledig overgenomen, zodat de ouders even hun batterijen kunnen opladen.

Als je kind kanker heeft, is op vakantie gaan meestal moeilijker, bijv. omdat de passende infrastructuur ontbreekt, omdat het te duur is, omdat je kind medische zorg nodig heeft en dat vraagt organisatie. En dat terwijl de voortdurende zorg een enorme druk legt op het gezin, op de ouders, de broers en zussen, grootouders en andere mantelzorgers.

Respijthuizen

Daarvoor bestaan de respijthuizen, waar zieke kinderen met hun familie terechtkunnen en waar de zorg tijdelijk en volledig wordt overgenomen, zodat de ouders even 'respijt' krijgen, even vrijaf van hun zorgtaken om de batterijen op te laden. De kinderen kunnen er ook even alleen verblijven, buiten de ziekenhuissfeer maar toch in een op zorg gerichte omgeving. Diverse formules zijn er mogelijk in functie van de vraag en noden. Aarzel niet om contact op te nemen met een van de huizen:

Vakantieverblijf

Naast de respijthuizen zijn er ook deze vakantieverblijven voor ernstig zieke kinderen en hun hele gezin.

  • Menno’s droom in Beverlo: biedt een gratis vakantie aan gezinnen met een kind met kanker. Er is ook een vakantie voor gezinnen waarvan een kind aan kanker overleden is. Hier vindt u de data van Menno's droomvakanties 

  • Villa Pardoes (enkel voor gezinnen in Nederland) in het Nederlandse Kaatsheuvel, aanpalend aan attractiepark Efteling, is bewust vrij van medische voorzieningen, maar vanzelfsprekend is er een uitgebreid medisch vangnet paraat om de zorg (verpleegzorg, kine …) die nodig is te verzekeren. 

  • Villa Max, in België: biedt een gratis, ontspannen en unieke vakantie aan voor kinderen tussen 4 en 16 jaar en hun ouders en broers of zussen. Bedoeld voor kinderen met een levensbedreigende of ernstige ziekte die weinig of geen mogelijkheden hebben om op vakantie te gaan. Elk hiervoor in aanmerking komend Belgisch gezin kan een aanvraag indienen voor één week vakantie in (zorg)aangepaste huisjes in Brasschaat.

  • Kiekafobee vzw stelt twee appartementen aan zee (Koksijde en Oostduinkerke) ter beschikking van jonge kankerpatiënten en hun familie, aan een heel lage prijs.

Meer informatie