Kom op tegen Kanker vindt dat iedereen die kanker heeft (of heeft gehad) recht heeft op sociaal welzijn. Daarbij hoort ook ontspanning en vakantie. Soms is op vakantie gaan om fysieke, financiële of andere reden niet evident. Maar misschien vindt u in het overzicht van vakantiemogelijkheden hieronder wel iets dat bij u en in uw situatie past.

De activiteiten die we hieronder vermelden, zijn allemaal onder voorbehoud. Afhankelijk van de coronamaatregelen kunnen ze geannuleerd, verplaatste of gewijzigd worden. Informeer u goed en neem contact met de organisator.

Begeleide vakantieweken voor mensen met kanker

Foto Filip Claessens

Een aantal ziekenfondsen, zorgorganisaties of privéinitiatieven organiseren vakanties specifiek voor kankerpatiënten die niet kunnen genieten van het reguliere vakantieaanbod. De vakantieweken bieden een gevarieerd programma met ontspannende, creatieve en sportieve activiteiten. 

 • Samana (voorheen Ziekenzorg CM) i.s.m. Kom op tegen Kanker: vakantieweken zowel voor leden als niet-leden van het organiserende ziekenfonds. Voor mensen met een bestaansonzeker inkomen bestaat de mogelijkheid om een extra tegemoetkoming aan te vragen bij Kom op tegen Kanker. Bel of mail hiervoor de Kankerlijn. Lees wat Rachel Noppen, op vakantie aan zee, van de vakantie vond.
  Meer info: 02 246 26 90, vakanties@samana.be.  
 • NZ Vakanties is de reisdienst van de Neutrale Ziekenfondsen (Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen, Vlaams & Neutraal Ziekenfonds en Symbio) en heeft als ambitie om vakantie en reizen toegankelijk te maken voor iedereen. Gezondheid, betaalbaarheid en bijstand vormen de rode draad doorheen hun werking. Wie een vakantie of reis boekt bij NZ Vakanties draagt zonder extra kosten bij tot het mogelijk maken van vakantie voor mensen die een vakantiedrempel ondervinden. Het solidaire vakantieaanbod van NZ Vakanties werd gebundeld onder de noemer ‘NZ+’.
  Info: NZ Vakanties, 0800 95 180, info@nzvakanties.be of lees meer op www.nzvakanties.be

 • Rode Kruis-Vlaanderen biedt aangepaste vakanties voor wie door handicap, ziekte of ouderdom moeilijk zonder begeleiding op reis kan. Mantelzorgers kunnen ook mee, want ook zij verdienen een zorgeloze en relaxte vakantie. Verblijf in een luxueze viersterrenaccommodatie, keuze uit veel activiteiten en excursies. Bekijk de brochures 
  - voor mensen met een fysieke beperking (o.a. voor jongeren, mensen met een niet-aangeboren hersenletsel ...)
  - voor mensen met een mentale of meervoudige beperking.
  U kunt zich hier inschrijven. Of bel het Rode Kruis-Vlaanderen/Aangepaste vakanties: 015 44 35 10  
 • Les Vaux: vakantieweken in Frankrijk en Nederland voor mensen met kanker
 • Namaste Huis in Merendree
 • Op adem komen aan zee: voor iedereen met kanker
 • Outward bound, 'Van kanker naar kracht': verschillende programma’s specifiek voor mensen met kanker, in de Ardennen en een tiendaagse expeditie in Spanje.
  Outward bound heeft ook een aanbod specifiek voor jongvolwassenen met/na kanker: Obbaya.
 • Ook enkele lotgenotengroepen organiseren soms vakanties. In de activiteitenagenda vindt u deze vakantieweken terug (filter op 'Ontspannen en ontmoeten').

Gratis adempauze aan zee voor jongvolwassenen

Jongvolwassenen (17-35 jaar) die tijdens of na hun kankerbehandeling behoefte hebben om enkele dagen tot rust te komen in een ontspannende omgeving, kunnen via Kom op tegen Kanker een gratis all-in verblijf boeken in de Koninklijke Villa van Oostende. Samen met hun partner, familielid of een vriend(in). Meer info en reservatieformulier.

Vakantiecentra, hotels, gastenkamers, bed and breakfasts

Foto Belgische kust

Toerisme Vlaanderen biedt met www.iedereenverdientvakantie.be een overzicht van vakantiecentra, hotels, gastenkamers en attracties in eigen land voor mensen die het niet breed hebben of die wegens andere drempels niet met vakantie kunnen gaan.

Kom op tegen Kanker haalde daaruit de verblijven die ook geschikt zijn voor mensen met kanker in alle fasen van de ziekte of behandeling. U vindt ze hieronder opgelijst.

Concreet gaat het over verblijven

 • die het A+-label hebben van Toerisme Vlaanderen: het verblijf voldoet aan strenge toegankelijkheidsnormen en is op comfortabele en zelfstandige wijze toegankelijk.
 • waar extra zorgomkadering mogelijk is, zoals verpleging,  kinesitherapie, lymfedrainage, oproepbare huisarts, toiletzorg, opvolging medicatie, persoonlijke assistentie, bijstand door vrijwilligers enz.
 • die een sociaal tarief aanbieden voor wie financieel beperkt is of zich in andere bijzondere omstandigheden bevindt.

Vakantiecentra

 • Beerse - Hoeve Megusta
  A+. Een buitengewone boerderij. Verpleging beschikbaar op aanvraag
 • Blankenberge – Liberty
  Verpleging, kinesist en dokter beschikbaar op aanvraag
 • Blankenberge - Vakantiecentrum Cosmopolite
  Verpleging, kinesist en dokter beschikbaar op aanvraag
 • Brakel - Vakantiecentrum De Kleppe 
  A+. Vakantiecentrum met zorgboerderij voor groepen en gezinnen. Aangepaste zorg met veel faciliteiten op maat mogelijk (verpleging, kinesist, dokter, hulpmiddelen, recreatie,…)
 • Brasschaat - Casa Ametza
  A+. Aangepaste zorg met veel faciliteiten op maat mogelijk (verpleging, kinesist, dokter, toiletzorg, medicatie, hulpmiddelen, recreatie,…)
 • Deinze - De Ceder
  Zorg op maat met medisch, paramedisch en verpleegkundig team beschikbaar
 • Hamont-Achel - Vakantieverblijf De Dielis
  A+. Aangepaste zorg met veel faciliteiten op maat mogelijk (verpleging, kinesist, dokter, toiletzorg, medicatie, hulpmiddelen, recreatie,…)
 • Middelkerke - Vakantieverblijf Middelpunt
  A+. Aangepaste zorg met veel faciliteiten op maat mogelijk (verpleging, kinesist, dokter, toiletzorg, medicatie, hulpmiddelen,…)
 • Nieuwpoort - Zorgverblijf Ter Duinen
  A+. Aangepaste zorg met veel faciliteiten op maat mogelijk (verpleging, kinesist, dokter, toiletzorg, medicatie, hulpmiddelen, recreatie,…)
 • Zandhoven - Zorgverblijf Hooidonk
  Aangepaste zorg met veel faciliteiten op maat mogelijk (verpleging, kinesist, dokter, toiletzorg, medicatie, hulpmiddelen, recreatie,…)

Hotels

Gastenkamers en vakantiewoningen

Vakantie of uitstap boeken

Boeken voor een van de vakantiecentra, hotels, gastenkamers of bed and breakfasts hierboven kan via iedereenverdientvakantie.be:

Zorghuizen

Voor alleenstaanden en/of kankerpatiënten met weinig of geen mantelzorg. Lees hier meer over de zorghuizen.

Uw vakantieverblijf ook in deze lijst?

Staat uw vakantieverblijf niet in deze lijst maar denkt u dat het wel in aanmerking komt? Stuur een e-mail naar webmaster@komoptegenkanker.be.