Huidkanker ontstaat doordat huidcellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen. Er zijn verschillende soorten huidkanker, afhankelijk van de cellen waaruit ze ontstaan. Lees hier meer over de soorten huidkanker en hoe u verdachte vlekjes op uw huid leert herkennen.

Laat verdachte huidvlekjes onderzoeken door een huidarts Controleer vlekken op uw huid geregeld en ga tijdig naar de dermatoloog

De meest voorkomende huidkankers zijn basaalcelkanker (ook basaalcelcarcinomen of basocellulaire carcinomen genoemd) en plaveiselcelkanker (ook plaveiselcelcarcinomen of spinocellulaire carcinomen genoemd). Ze maken ongeveer 91% van de huidtumoren uit. Ongeveer 9% van de huidkankers zijn melanomen, een kanker van de pigmentcellen of melanocyten. 

Hoewel ze in de huid ontstaan, hebben deze kankers een heel verschillend ziekteverloop en een andere behandeling. Melanoom komt veel minder vaak voor dan de andere huidkankers, maar kan wel veel ernstiger zijn. Een melanoom is gemakkelijker te genezen als het ontdekt wordt voor het is uitgezaaid.

De meeste huidkankers zijn zichtbaar met het blote oog. Controleer daarom de vlekken op uw huid geregeld. Leer ze herkennen zodat u weet wat er verandert aan uw huid. Lees hier hoe u risicovlekken op de huid herkent

Als u een verdacht vlekje of verandering in de huid opmerkt, ga er dan mee naar uw arts. De huisarts kan u doorverwijzen naar een huidarts of dermatoloog.

Meer informatie