Huidkanker ontstaat doordat huidcellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen. Er zijn verschillende soorten huidkanker, afhankelijk van de cellen waaruit ze ontstaan. Lees hier meer over de soorten huidkanker en hoe u verdachte vlekjes op uw huid leert herkennen.

Laat verdachte huidvlekjes onderzoeken door een huidarts Controleer vlekken op uw huid geregeld en ga tijdig naar de dermatoloog

De meest voorkomende huidkankers zijn basaalcelkanker (ook basaalcelcarcinomen of basocellulaire carcinomen genoemd) en plaveiselcelkanker (ook plaveiselcelcarcinomen of spinocellulaire carcinomen genoemd), allebei niet-melanomen. Ze maken ongeveer 91% van de huidtumoren uit. Ongeveer 9% van de huidkankers zijn melanomen, een kanker van de pigmentcellen of melanocyten. 

Hoewel ze in de huid ontstaan, hebben deze kankers een heel verschillend ziekteverloop en een andere behandeling. Melanoom komt veel minder vaak voor dan de andere huidkankers, maar kan wel veel ernstiger zijn. Een melanoom is gemakkelijker te genezen als het ontdekt wordt voor het is uitgezaaid.

Wanneer neemt u het best contact op met uw huisarts of huidarts (dermatoloog) voor advies?

Personen met een hoog risico kunnen zich beter op regelmatige basis laten controleren door een arts. U hebt een verhoogd risico op huidkanker als:

  • U reeds huidkanker hebt gehad. 
  • U veel moedervlekjes hebt (> 100), al of niet in aanwezigheid van grote onregelmatige moedervlekken.
  • Er huidkanker voorkomt in de familie.  

Vraag bij twijfel na bij uw arts of u al dan niet een verhoogd risico hebt op huidkanker. 

Meer informatie