Hormoonverstorende stoffen (ook hormoonverstoorders, hormoonverstorende chemicaliën of EDC’s genoemd) worden in verband gebracht met ernstige chronische ziekten, waaronder kanker. Door effecten van hormonen na te bootsen of te wijzigen, kunnen EDC’s verwarrende signalen naar het lichaam sturen en de normale werking van het lichaam ernstig verstoren. 

Gebruik van bestrijdingsmiddelen Hormoonverstorende stoffen worden o.a. gebruikt in de samenstelling van bestrijdingsmiddelen.

Hormoonverstorende stoffen zijn wijdverspreid aanwezig in onze leefomgeving. Ze worden gebruikt in de samenstelling van veelvoorkomende producten, waaronder cosmetica, verzorgingsproducten, plastic producten, schoonmaakproducten, vloerbedekking, conserven, kastickets, cd’s, verpakkingsmaterialen en bestrijdingsmiddelen die in ons voedsel kunnen terechtkomen.

Hoewel er verschillende Europese wetgevingen van kracht zijn en strategieën werden opgesteld om ons te beschermingen tegen chemische stoffen in onze leefomgeving, schiet de wetgeving op dit moment eigenlijk nog te kort wat de bescherming tegen EDC’s betreft. Dat komt, onder meer, omdat Europa nog geen criteria heeft bepaald voor EDC’s. Ze is daar nu volop mee bezig, net als met de aanpassing van haar strategie rond hormoonverstoorders.

Tijdens belangrijke ontwikkelingsfasen in onze levenscyclus zijn we extra gevoelig voor hormoonverstorende stoffen: in de baarmoeder, als klein kind en als puber. 

Wat kunt u zelf doen?

Het is onmogelijk om de blootstelling aan hormoonverstoorders helemaal te ontlopen. Ze zitten namelijk overal in onze leefomgeving. Maar u kunt uw blootstelling wel proberen te beperken.

Hieronder vindt u een aantal tips:

  • Eet, indien mogelijk, voedsel dat zonder bestrijdingsmiddelen is geproduceerd.
  • Vermijd onnodige blootstelling of het gebruik van chemische stoffen, in het bijzonder bestrijdingsmiddelen voor de tuin en binnenshuis.
  • Beperk het gebruik van verzorgingsproducten en cosmetica die schadelijke stoffen bevatten, en dat vooral tijdens en voor de zwangerschap.
  • Lees het label en vermijd zo bepaalde chemische stoffen die in verband worden gebracht met hormoonverstoring, zoals parabenen en ftalaten.
  • Verlucht uw huis. Stof geregeld af en stofzuig geregeld om de chemische stoffen die in huisstof aanwezig zijn, te verwijderen.
  • Vermijd producten die gemaakt zijn van PVC of PC, vooral wanneer ze gebruikt worden om voedsel in te bewaren. Je kunt ze herkennen aan recycleercode 3 of aan de symbolen PC en PVC.
  • Geef de voorkeur aan glas boven plastic.
  • Consumeer minder ingeblikt voedsel.
  • Vermijd voedsel dat met PVC verpakt is. 

Meer informatie