Mag je het patiëntendossier van een overleden naaste inkijken?

Gegevens uit het patiëntendossier vallen onder het medisch beroepsgeheim. Dat geldt ook na het overlijden van de patiënt. De behandelend arts mag je dus geen inzage geven in het medisch dossier van een overleden familielid.

Maar de vraag is natuurlijk vaak relevant, bijvoorbeeld om te weten of er eventueel een erfelijke aandoening in de familie zit. Daarom kun je wel een dokter of een andere zorgverlener (huisarts, apotheker, verpleegkundige ...) aanstellen om het dossier voor jou in te kijken. Dit zijn de voorwaarden:

  1. De aanvraag gebeurt door de echtgenoot, de partner of een bloedverwant van de eerste of tweede graad (ouder, kind, broer of zus, grootouder, kleinkind).
  2. Het verzoek om het dossier in te kijken is voldoende gemotiveerd en voldoende specifiek.
  3. De patiënt heeft er zich niet uitdrukkelijk tegen verzet dat na zijn dood iemand zijn medisch dossier zou inkijken.

Als je aanvraag wordt goedgekeurd, mag de zorgverlener die jij aanwees het medisch dossier van je overleden familielid en de persoonlijke notities van de behandelend arts inkijken. De aangewezen zorgverlener mag wel alleen maar die gegevens bekijken die van belang zijn voor je vraag. Notities nemen is toegelaten, kopieën of foto’s nemen niet.

Vragen? Richt je tot je huisarts die jou kan uitleggen hoe je een zorgverlener kunt aanstellen om het patiëntendossier van een overleden naaste in te kijken.

Met dank aan dr. Jan Demol en Jean-Pierre Vanderstukken
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op