Doelgerichte therapie bij chronische myeloïde leukemie

In de chronische fase van chronische myeloïde leukemie krijg je meestal een doelgerichte behandeling met een signaalremmer. Signaalremmers grijpen gericht in op de signalen die de leukemiecel ertoe aanzetten om voortdurend te delen. Als die signalen afgeremd of weggenomen kunnen worden, houdt de leukemiecel op met delen en gaat ze dood.

Voor de behandeling van chronische myeloïde leukemie in de chronische fase zijn er momenteel vier signaalremmers: imatinib (merknaam Glivec), nilotinib (Tasigna), dasatinib (Sprycel) en bosutinib (Bosulif). Je krijgt die in tabletvorm. De meeste patiënten komen dan in een jarenlange remissie (dat betekent dat er geen tekenen of symptomen van de ziekte zijn).

Als imatinib, nilotinib, dasatinib en bosutinib niet het verhoopte resultaat opleveren of als je geen van die vier geneesmiddelen verdraagt, is ponatinib (merknaam Iclusig) een mogelijk alternatief.

Het is belangrijk dat je de signaalremmer trouw inneemt. De therapie loopt gewoonlijk voor onbepaalde duur. Soms kun je na jarenlange behandeling met signaalremmers stoppen met de medicatie.

De ontwikkeling van doelgerichte medicijnen is volop in evolutie. Daardoor komen er regelmatig nieuwe medicijnen bij. Je arts zal uitleggen of je in aanmerking komt voor een van die medicijnen.

Bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen van imatinib zijn: misselijkheid, spierpijn of kramp in de spieren, vochtophoping (vooral rond de ogen en in de voeten), leverfunctiestoornissen (zelden), diarree en eczeemachtige huidafwijkingen. Die bijwerkingen zijn meestal afdoend te bestrijden met eenvoudige middelen.

De meest voorkomende bijwerkingen van nilotinib, dasatinib en ponatinib zijn weinig bloedplaatjes, weinig witte en/of rode bloedcellen, hoofdpijn, misselijkheid, huiduitslag, jeuk, spierpijn en vermoeidheid.

Als je dasatinib neemt, kun je te maken krijgen met vocht achter de longen. Als je ponatinib neemt, hoopt er soms vocht op in de benen (oedeem).

De meest voorkomende bijwerkingen van bosutinib zijn diarree, misselijkheid, weinig bloedplaatjes en/of rode bloedcellen, braken, buikpijn, huiduitslag, koorts en verhoogde leverenzymwaarden.

Elk medicijn heeft specifieke mogelijke bijwerkingen. Je arts of een verpleegkundige geeft je daarover op voorhand meer uitleg. Bespreek zelf ook op tijd problemen of symptomen met je arts. Hij kan jou raad kan geven hoe je er het best mee kunt omgaan.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Gregor Verhoef
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op