Wanneer vertel je de kinderen best dat je als ouder kanker hebt?

Wacht niet te lang met een eerste gesprek. Zodra je de diagnose kent en weet welke behandeling je zult krijgen, kun je een gesprek aanknopen met je kinderen. Wanneer je het initiatief neemt, geef je als ouder aan dat je sterk genoeg bent om erover te praten en dat je er ook op moeilijke momenten voor hen bent. 

Wanneer je dringend in het ziekenhuis moet worden opgenomen, vertel je de kinderen best meteen wat er aan de hand is. Als kinderen pas na verloop van tijd horen wat er echt gaande is, vermoeden ze misschien dat er nog meer voor hen wordt achtergehouden. Dat kan hen bang, boos en achterdochtig maken. Wanneer je hen kort na de diagnose op de hoogte brengt, lopen ze ook het minste kans dat ze via anderen iets over de situatie horen. Kinderen voelen zich immers vaak bedrogen als ze merken dat buitenstaanders weten wat er met hun ouders aan de hand is en zij niet.

Wouter heeft onze kinderen Joshua en Otis, ze waren op het moment van de diagnose acht en vijf, al heel snel verteld dat ik erg ziek was en dat het lang zou duren om helemaal te genezen. Zij deden daar helemaal niet zo dramatisch over.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan Catherine Baillon en de oncopsychologen van het UZ Brussel
Laatst aangepast op