Wat is een biopsie?

Wat is een biopsie precies en hoe gaat dat in zijn werk?

Bij een biopsie wordt met een kleine ingreep weefsel weggenomen en onderzocht onder een microscoop.  Een biopsie gebeurt meestal tijdens een medisch onderzoek of bij een operatie. Een biopsie is heel belangrijk in de geneeskunde: in veel gevallen valt de diagnose 'kanker' pas definitief na een biopsie. Artsen kunnen met scans en andere onderzoeken wel tekens van kanker zien, maar de enige manier om zekerheid te hebben is door het weefsel onder de microscoop te bekijken. Als er kankercellen gevonden worden (de biopsie is dan positief), dan heeft men niet alleen zekerheid, maar kan er ook uitgemaakt worden over welk type cellen het gaat en meestal ook waar in het lichaam de kanker ontstaan is.

Er zijn verschillende soorten biopsieën, bijvoorbeeld een naaldbiopsie, een incisiebiopsie, een excisiebiopsie. Bij een naaldbiopsie brengt men onder lokale verdoving een dikkere naald via een kleine insnede in het gezwel in. Daarmee wordt een stukje weefsel of vocht opgezogen dat nadien wordt bestudeerd onder de microscoop. Bij een incisiebiopsie wordt onder lokale of algemene verdoving een insnede gemaakt ter hoogte van het gezwel. Uit het gezwel wordt een stukje weefsel gesneden en later onderzocht in het lab. Het gezwel zelf wordt indien nodig pas in een volgende fase volledig weggesneden. Deze methode wordt ook gebruikt als het niet mogelijk of gevaarlijk is om het gezwel volledig weg te halen (bijvoorbeeld omdat de tumor op een delicate plaats in de hersens zit).

Bij een excisiebiopsie wordt onmiddellijk het hele gezwel weggesneden, met een ruime rand gezond weefsel errond. Vooral bij kleine gezwellen kiest men voor een excisiebiopsie. Deze methode komt zeer dikwijls voor, vooral bij oppervlakkige gezwellen en huidtumoren. Een biopsie zorgt in geen geval voor 'besmetting' van omliggend weefsel.