Kan een tumor ook goedaardig zijn?

Kanker is altijd kwaadaardig, dacht ik. Maar kan een tumor ook goedaardig zijn?

Ja, dat kan. Tumor is het Latijnse woord voor zwelling. Er bestaan zowel goedaardige als kwaadaardige gezwellen of tumoren. Een goedaardige tumor is geen kanker; alleen een kwaadaardige tumor is kanker.

Goedaardige tumoren (ook 'benigne' tumoren genoemd, dat is Latijn voor goedaardig) groeien over het algemeen langzaam, ze rukken zich niet los uit hun oorspronkelijke omgeving en groeien er niet in door zoals kwaadaardige tumoren. Een verstopte talgklier of een huidwrat zijn strikt genomen bijvoorbeeld ook goedaardige tumoren, hoewel de term ‘tumor’ hiervoor zelden gebruikt wordt. Goedaardige tumoren zijn zelden gevaarlijk, behalve bijvoorbeeld een goedaardige hersentumor: die kan druk uitoefenen op omliggend hersenweefsel en veel klachten veroorzaken.

Als oncologen spreken over een ‘tumor’ bedoelen ze meestal een kwaadaardige tumor. Bij twijfel vraagt u best expliciet of de tumor goedaardig of kwaadaardig  is. Kwaadaardige tumoren (ook 'maligne' tumoren genoemd, Latijn voor kwaadaardig) ontstaan door een ongecontroleerde deling van cellen, die kunnen doorgroeien in omliggend weefsel en zich naar andere lichaamsdelen verspreiden. Je hoort wel eens zeggen "Het is kanker maar het is niet kwaadaardig." Dat is niet correct: kanker is altijd kwaadaardig omdat kanker weefsel kan beschadigen of vernietigen. Kankercellen kunnen zich ook verspreiden en zo in ander, gezond weefsel terechtkomen.