Ik heb nauwelijks last van bijwerkingen. Betekent dit dat de chemotherapie niet goed werkt?

Ik krijg nu voor de vijfde keer chemotherapie voor mijn prostaatkanker, maar ik heb nauwelijks last van bijwerkingen. Betekent dit dat de chemotherapie niet goed werkt?

Lees ook:

Lees ook:

Neen. De ernst van de bijwerkingen van celdelingremmende middelen of cytostatica, zegt niets over het effect van de behandeling. Als u veel bijwerkingen heeft, betekent dat niet dat de geneesmiddelen beter werken, als u weinig last heeft, betekent dat niet dat de chemotherapie niét werkt. Weinig bijwerkingen kan betekenen dat de medicatie die u krijgt om de bijwerkingen te verminderen, haar werk doet.

Maar of u veel of weinig bijwerkingen ondervindt, hangt  vooral af van de soort chemotherapie, de hoeveelheid en hoe uw lichaam daarop reageert. Sommige mensen hebben veel last van bijwerkingen, anderen merken er bijna niets van. Iedereen reageert anders op een bepaalde behandeling en iedere therapie is verschillend.

Of de chemotherapie werkt, volgt uw oncoloog op aan de hand van geregelde bloedonderzoeken en andere technische onderzoeken. Blijf alert voor mogelijke bijwerkingen en meld ze aan uw oncoloog.