Uitzaaiingen of metastasen

De tumor die groeit op de plaats waar het gezonde weefsel op een dag ontaardde, noemt men de primaire tumor. Sommige cellen verhuizen echter. Kankercellen kunnen zich via de bloedbaan of het lymfestelsel verspreiden naar andere lichaamsdelen en zich daar verder ontwikkelen. Deze verspreiding van kankercellen noemt men uitzaaiingen of metastasen.

Het lymfestelsel Kankercellen verspreiden zich via het lymfestelsel of via het bloed naar andere organen en kunnen zich daar verder ontwikkelen.

De plaatsen waar de meeste cellen terechtkomen zijn de lymfeklieren, het bot, de lever en de longen. De reden hiervoor is dat deze organen een beetje werken als filters. Ze bestaan uit weefsel met vele fijne kanaaltjes waardoor lichaamsvloeistoffen en zeer kleine partikels kunnen stromen. Als kwaadaardige cellen hier terechtkomen, kan het gebeuren dat ze blijven kleven. Als ze dan bovendien over de mogelijkheid beschikken om in die nieuwe omgeving te overleven en, erger nog, te groeien, dan ontstaan uitzaaiingen of ‘metastasen’.

Als de tumor niet te agressief is, weten artsen waar de kans het grootst is dat deze cellen hun nieuwe onderkomen hebben gevonden. Met andere woorden: door bij een operatie ook de lymfeklieren weg te nemen die in de buurt liggen van de oorspronkelijke tumor, is de kans groot dat alle kankercellen weg zijn.

Als een kanker uitgezaaid is, dan wordt hij nog steeds genoemd naar het lichaamsdeel waar hij ontstond. Een darmkanker bijv. met uitzaaiingen naar de lever, noemen we nog steeds darmkanker (met levermetastasen), en niet leverkanker.

Er zijn regionale metastasen, dit zijn uitzaaiingen in de buurt van de oorspronkelijke tumor, of metastasen op afstand (in andere organen, zoals de lever, de hersenen, het bot ...).

Als een kanker uitgezaaid is, dan wordt hij nog steeds genoemd naar het lichaamsdeel waar hij ontstond. Een darmkanker bijvoorbeeld met uitzaaiingen naar de lever, noemen we nog steeds darmkanker (met levermetastasen), en niet leverkanker.

Meer informatie