Chirurgie bij schildklierkanker

Is na de punctie de diagnose schildklierkanker vrijwel zeker? Dan wordt de volledige schildklier operatief verwijderd. Als het onderscheid tussen goed- en kwaadaardig niet duidelijk is na minstens twee puncties, wordt meestal alleen de kwab weggenomen waarin de knobbel zit.

Blijkt na de operatie dat er in de weggenomen kwab kwaadaardige cellen zitten? Dan is een tweede operatie nodig om ook de andere schildklierkwab te verwijderen. Als de kanker uitgezaaid is naar lymfeklieren in de omgeving van de schildklier, worden die ook weggehaald.

Bijwerkingen

Sommige patiƫnten hebben na de operatie last van een hese stem. Na de operatie voel je je wellicht ook een tijdje moe en zwak. De eerste dagen kun je pijn hebben die verlicht kan worden met pijnmedicatie.

Door de operatie stopt of vermindert de productie van de schildklierhormonen. Daarom is een behandeling met schildklierhormoontabletten nodig. Als de tumor groter is dan 1 cm, wordt altijd de hele schildklier verwijderd, waardoor er altijd een nabehandeling met schildklierhormoontabletten nodig is.

Als de chirurg ook de bijschildklieren wegneemt of als die bij de operatie beschadigd worden, kan het aangewezen zijn om ook calcium en vitamine D in pilvorm te nemen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 06/02/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Youri Taes, dr. Paul Van Crombrugge en dr. Sam Van Slycke
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op