Nieuws

Minister Vandenbroucke investeert in zorg op maat voor jongeren

AYA's (jongeren van 16 tot 35 jaar met kanker) hebben nood aan zorg op maat. Iets waar we met Kom op tegen Kanker al lang voor ijveren. Vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde in september aan om werk te maken van zorgteams voor AYA's. Een grote stap vooruit.

In juli ontving minister Vandenbroucke een delegatie AYA’s op zijn kabinet voor een gesprek. Tijdens het bezoek deelden ze hun ervaringen over wat het betekent om als jonge persoon met kanker geconfronteerd te worden. Ze hebben specifieke psychosociale noden, omdat ze zich in een andere levensfase bevinden dan oudere kankerpatiënten.

We zijn daarom erg verheugd dat Vicepremier en minister Vandenbroucke aankondigde dat hij werk zal maken van zorgteams voor AYA’s. Zo’n zorgteam bestaat uit een coach, een sociaal assistent en een psycholoog. Zo krijgen AYA’s de beste zorg op maat.

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: 'Jongeren die geconfronteerd worden met kanker, voelen zich vaak alleen. Ze zitten in een andere levensfase dan oudere kankerpatiënten en worden daardoor met andere problemen en onzekerheden geconfronteerd. Daarom pleiten we er bij Kom op tegen Kanker al lang voor om hen zorg op maat te bieden. We zijn dan ook erg blij dat minister Vandenbroucke werk wil maken van de zorgteams voor AYA’s. Een sterk voorbeeld van hoe we samen met het beleid mooie dingen kunnen realiseren voor kankerpatiënten.'

Samen met het beleid kunnen we mooie dingen realiseren voor kankerpatiënten. De zorgteams voor AYA's zijn daar een sterk voorbeeld van.

Minister Vandenbroucke: 'Deze zomer had ik een erg inspirerend gesprek met een aantal AYA’s. Ze vertelden me over de specifieke moeilijkheden waar ze als jonge mensen met kanker mee geconfronteerd worden: Hoe combineer je bijvoorbeeld je studie of je werk met een behandeling? Wat met je vruchtbaarheid na een behandeling? Wat doet een behandeling met je seksualiteit? Op initiatief van de AYA’s gaan we werk maken van verschillende zorgteams in 6 ziekenhuizen. We gaan er alles aan doen om de zorgteams tegen het najaar van 2023 concrete ondersteuning te laten bieden aan jongeren met kanker.'

De komende tijd gaat de minister op zoek naar budget voor de zorgteams, die hij samen met Kom op tegen Kanker wil uitbouwen tegen de tweede helft van 2023.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 03/04/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u