Lotgenotencontact en lotgenotengroepen

Lotgenotencontact, of eens kunnen praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, dat is wat een lotgenotengroep in eerste instantie kan bieden. Contact met lotgenoten blijkt voor veel kankerpatiënten zeer waardevol en een goede aanvulling op de medische en verpleegkundige zorg.

Eens kunnen praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt: daarvoor moet u bij een lotgenotengroep zijn. Eens kunnen praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt: daarvoor moet u bij een lotgenotengroep zijn.

Lotgenotengroepen kunnen op verschillende manieren werken: u kunt bij bijna alle groepen terecht voor individueel lotgenotencontact, vaak telefonisch of per e-mail. Sommige lotgenotengroepen gaan ook in het ziekenhuis op bezoek bij patiënten. Daarnaast organiseren lotgenotengroepen soms ook groepsactiviteiten zoals lezingen, symposia enz.

Hier vindt u het overzicht van alle lotgenotengroepen.

U kunt ook online met lotgenoten in contact komen. Bent u benieuwd naar het verhaal van anderen? Wilt u zelf uw ervaringen delen? Vind in deze online community iemand die hetzelfde doormaakt als u.

Ook voor mantelzorgers - mensen die de zorg opnemen voor iemand die het zelf niet (meer) kan - kan lotgenotencontact erg nuttig zijn. Hoe houdt u het vol? Waar worstelt u het meest mee in uw zorg? Wissel ervaringen uit of lees hoe andere mensen die voor iemand zorgen, zich staande houden. Lees hier hoe u lotgenoten vindt die ook voor een naaste met kanker zorgen.