Hoe omgaan met misselijkheid?

Misselijkheid is een onaangename ervaring. Het tast jouw levenskwaliteit aan. Bovendien ontstaan door misselijkheid die gepaard gaat met braken soms voedingstekorten. Dat tast je energiepeil aan, energie die je meer dan ooit broodnodig hebt. Veelvuldig braken kan ook andere complicaties veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat je de misselijkheid laat behandelen.

Heb je last van misselijkheid? Vertel dit aan je behandelend arts. Hij zal aan de hand van een lichamelijk onderzoek en een gesprek over je voorgeschiedenis en je klachten de oorzaak proberen te achterhalen. Er kunnen eventueel ook nog andere onderzoeken volgen, bijvoorbeeld een bloedonderzoek, een foto van de dunne darm of een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie). Op basis van die informatie kan de arts een behandeling voorstellen.

Voor de behandeling is het belangrijk om te weten over welke vorm van misselijkheid en overgeven het gaat. Dit zegt namelijk iets over de oorzaak. Probeer bij te houden:

  • op welk tijdstip je last van misselijkheid en/of overgeven hebt,
  • of er een verband is met eten of drinken,
  • of je veel of weinig overgeeft,
  • hoe het braaksel eruitziet,
  • of de misselijkheid en/of het overgeven met je houding samenhangt,
  • wat je nog gewaarwordt, bijvoorbeeld dorst, hoofdpijn of een dikker wordende buik.

Bespreek dit met je arts. Hij kan jou adviezen of medicijnen geven om de misselijkheid en/of het overgeven tegen te gaan.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 24/04/2024 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan Annemarie Coolbrandt, verpleegkundig specialist oncologie UZ Leuven
Laatst aangepast op