Hoe kunt u een risicovlek herkennen?

Huidkanker (melanoom) is te genezen maar u moet er snel bij zijn. Om te kunnen ingrijpen, is het erg belangrijk dat u de vlekken op uw huid geregeld controleert. Leer ze daarom herkennen zodat u weet wat er verandert aan uw huid. Als u een verdacht vlekje of verandering in de huid opmerkt, ga er dan mee naar uw huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een huidarts of dermatoloog.

Laat verdachte huidvlekjes onderzoeken door een huidarts

Risicovlekken kunnen onderscheiden worden van onschuldige vlekken via de ABCDE-regel. Een vlek is verdacht als u een of meerdere van onderstaande eigenschappen vaststelt:

  • Asymmetrie: ontstaan van of evolueren naar een asymmetrische vorm, waarbij de ene helft van het letsel niet meer het spiegelbeeld is van de andere helft.
  • Boord: pigmentvlek waarvan de contouren (de rand) onregelmatig worden op een of meerdere plaatsen.
  • Color, kleur: verschillende kleuren door elkaar (licht en donkerbruin, rood, blauw, zwart, wit).
  • Diameter: huidvlekken met een diameter die groter wordt dan een halve centimeter (meer dan 5 millimeter).
  • Evolutie: het letsel verandert van uitzicht, grootte, dikte, kleur.

Ook wanneer een van uw vlekjes jeuk, pijn, roodheid, zwelling, verharding of verzachting veroorzaakt, raadpleegt u het best een arts. Ook een snelle verandering op de huid, een donkergrijs of donkerblauw ‘bobbeltje’ in de moedervlek, een nieuwe gepigmenteerde band onder de nagel of iets wat onder de nagel groeit, is een reden om een arts te consulteren.

Opgelet: niet alle melanomen zijn donker gekleurd. Soms kunnen kwaadaardig geworden pigmentcellen geen pigment meer vormen. Omdat zij de gebruikelijke kenmerken van een melanoom missen, kunnen zij er minder alarmerend uitzien.