Chirurgie bij galblaaskanker

De arts zal je alleen opereren als hij verwacht dat je kunt genezen. Dat kan alleen bij sommige patiënten in een vroeg stadium van galblaaskanker. Een operatie is alleen zinvol als het mogelijk is om alle kwaadaardige cellen weg te halen.

Bij de operatie verwijdert de chirurg meestal het deel van de lever waar de galblaas tegenaan ligt. Daarnaast verwijdert hij de lymfeklieren rond de galblaas.

Chirurgische ingrepen voor galblaaskanker zijn complex en riskant. Je overlevingskansen zijn beduidend beter als je behandeld wordt in een ervaren ziekenhuis. Daarom is het aan te raden om een ziekenhuis en een chirurg te vinden die veel ervaring hebben met die operaties. Vraag de chirurg of de behandelend arts hoe vaak de ingreep in je ziekenhuis gebeurt.

Complicaties en risico’s

Bij elke operatie kunnen complicaties ontstaan. Bij een operatie voor galblaaskanker loop je risico op nabloeding, infectie van de wond, longontsteking, trombose (een bloedklonter in de bloedvaten).
Chirurgie voor galblaaskanker is een ingrijpende operatie. Soms haalt de chirurg delen weg van verschillende organen. Ernstige complicaties zijn dan ook mogelijk, zoals gal die gaat lekken in je buik, infecties en leverfalen.

Zoals bij andere (buik)ingrepen werken je maag en darmen tijdelijk niet. Daardoor kun je misselijk worden. Je krijgt pas opnieuw eten als er genoeg tekenen zijn dat er weer beweging is in je ingewanden. Eventueel heb je tijdelijk bijvoeding nodig.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 24/04/2024 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Karen Geboes (UZ Gent) en prof. dr. Chris Verslype (UZ Leuven)
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op