Kan je verplicht worden om een eenpersoonskamer te nemen?

Als je in het ziekenhuis wordt opgenomen, kun je in een eenpersoons- of in een meerpersoonskamer verblijven. Je bent vrij om zelf die keuze te maken. Die duid je aan op het opnameformulier dat je moet invullen en ondertekenen.

De keuze voor een eenpersoons- of meerpersoonskamer kan grote financiƫle gevolgen hebben. Als je in een eenpersoonskamer verblijft, betaal je een kamersupplement en kan elke arts die bij je opname betrokken is, ereloonsupplementen aanrekenen. Die supplementen verschillen per ziekenhuis, maar kunnen zeer hoog oplopen en de ziekenhuisfactuur zelfs (meer dan) doen verdubbelen. Denk daarom goed na als je je keuze maakt. Heb je een hospitalisatieverzekering? Kijk of vraag dan ook na of die de kosten van een eenpersoonskamer en de ereloonsupplementen terugbetaalt.

Ziekenhuiskamer patiƫnt sociaal werker isolatie

Er kunnen wel medische redenen zijn om te verblijven in een eenpersoonskamer, bijvoorbeeld bij besmettingsgevaar. Het is je arts die daarover beslist. In dat geval betaal je geen kamersupplement en mag geen enkele arts ereloonsupplementen aanrekenen. Hetzelfde geldt als je op een eenpersoonskamer verblijft omdat er geen ander kamertype beschikbaar is, of bij opname op de spoedafdeling of de afdeling intensieve zorg.

Je ziekenhuis of arts mag je niet onder druk zetten om een eenpersoonskamer te nemen.

Heb je toch de indruk dat je onder druk wordt gezet? Meld dat dan bij de ombudsdienst van het ziekenhuis of bij de dienst Ledenverdediging of de juridische dienst van je ziekenfonds.

Laatst aangepast op