Kan een dokter je verplichten om cash te betalen?

Neen, dat is niet legaal. Sinds 1 juli 2022 moeten alle ondernemingen, ongeacht hun grootte, hun klanten minstens één elektronisch betaalmiddel aanbieden. Die verplichting geldt ook voor ziekenhuizen en dokters. Als patiënt heb je dus het recht om elektronisch te betalen, bijvoorbeeld met een gewone bankkaart, een kredietkaart, je smartphone of met een overschrijving. Je dokter moet ten minste een van die opties ter beschikking stellen maar niet allemaal.

Wat kun je doen als je dokter blijft aandringen om cash te betalen?

  • Gaat het over een consultatie in het ziekenhuis? Meld het voorval dan aan de ombudsdienst en stuur een kopie naar je ziekenfonds en de Kankerlijn zodat zij je klacht mee kunnen opvolgen. De ombudsdienst van je ziekenhuis, je ziekenfonds en de Kankerlijn beschermen je privacy: zij geven je naam niet door aan de dokter die je vroeg om cash te betalen.
  • Gaat het over een consultatie in een privépraktijk? Meld het voorval dan aan je ziekenfonds en stuur een kopie naar de Kankerlijn zodat zij je klacht mee kunnen opvolgen. Ook in dat geval beschermen je ziekenfonds en de Kankerlijn je privacy.

Soms gebeurt het omgekeerde: een dokter die een cashbetaling weigert. Ook dat is niet legaal. Als jij verkiest om een consultatie cash te betalen, dan is je dokter verplicht om dat als een geldig betaalmiddel te aanvaarden.
 

Laatst aangepast op