Chirurgie bij schildklierkanker

Wanneer na de punctie de diagnose schildklierkanker vrijwel zeker is, wordt de volledige schildklier operatief verwijderd. Wanneer het onderscheid tussen goed- en kwaadaardig niet gemaakt kon worden bij ten minste twee puncties, wordt meestal alleen de kwab weggenomen waarin de knobbel zich bevindt.

Als na de operatie blijkt dat de weggenomen kwab kwaadaardige cellen bevat, is een tweede operatie nodig, waarbij ook de andere schildklierkwab wordt verwijderd. Als de kanker is uitgezaaid naar lymfeklieren in de omgeving van de schildklier, dan worden die ook weggehaald tijdens de operatie.

Bijwerkingen

Sommige patiënten hebben na de operatie last van een hese stem. Na de operatie zult u zich wellicht ook een tijdje moe en zwak voelen. De eerste dagen kunt u pijn hebben die verlicht kan worden met pijnmedicatie.

Door de operatie stopt of vermindert de productie van de schildklierhormonen. Daarom is het nodig om een behandeling met schildklierhormoontabletten op te starten. Als de tumor groter is dan 1 cm, wordt altijd de volledige schildklier verwijderd, waardoor er altijd een nabehandeling met schildklierhormoontabletten nodig is.

Als de chirurg ook de bijschildklieren heeft weggenomen of als die tijdens de operatie beschadigd werden, kan het aangewezen zijn om ook calcium en vitamine D in pilvorm te nemen.

Meer informatie